İSTANBUL - Prostat kanseri günümüzde erkeklerde en sık görülen kanser türü. ABD’de yapılan bilimsel araştırmalara göre; 2010 yılında prostat kanserli hasta sayısı 2.2 milyon ve her yıl yaklaşık olarak 217.000 yeni hasta bu gruba ekleniyor.
Yoğun tarama programları sayesinde hastalarda erken teşhis ile 5 yıllık yaşama şansının yüzde 100’e yakın olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Acar, prostat kanseri ile yürüyüş arasındaki bağlantı hakkında şu bilgileri veriyor:
“Yine de ABD’de erkeklerde kanserden ölümler arasında prostat kanseri, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı 2705 hasta üzerinde yaptıkları ve bu yılın Şubat ayı içerisinde yayınladıkları ilk çalışmalarında, prostat kanserine yakalanan erkeklerin yüksek tempolu aktivitelerde bulunması halinde kanserden ölüm risklerinin yüzde 61 oranında azaldığını tespit etti. Bu oranı yakalamak için hastaların haftada en az 3 saat tempolu fiziksel aktivite yapması gerektiği belirtildi. Bu grupta herhangi bir nedenden dolayı ölüm riski de yüzde 49 oranında azalıyor. Ölüm riski en düşük olan hastaların ise prostat kanseri tanısı konmasının öncesinde ve sonrasında tempolu fiziksel aktivitelerde bulunanlar olduğunu belirledi.
Aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve Haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi. Bu çalışmaya göre haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapan hastalarda kanserin ilerleme olasılığı yüzde 57 oranında azalıyor. Buradaki problemin, genelde tanı konan hastaların depresyon, yaşlılık veya ağrı nedeniyle fiziksel aktiviteyi kesmeleri olduğu belirtiliyor. Oysa çalışmanın sonucuna göre yavaş tempolu yürüyüş bile hızlı tempolu yürüyüş kadar etkili değil. Bu yüzden uzmanlar tanı sonrasında hastaların mutlaka düzenli olarak bu aktiviteyi yapması gerektiğini savunuyorlar.
YÜRÜYÜŞ KANSER HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜR
Tempolu fiziksel aktivite; insülin, büyüme faktörü ve bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevlerini kontrol eden bir kimyasal olan sitokinin vücuttaki miktarını azaltır. Bu maddeler prostat kanseri hücrelerinin çoğalmaları için gereklidir. Bu maddelerin vücuttaki miktarı azaldıkça prostat kanseri hücrelerindeki artışın önüne geçilir, kanser hücresi ölümleri artar. Aynı maddelerin artışı şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi durumlarda da risk faktörü olduğu için, bunlara bağlı ölümlerde de azalmalar görülür.
TANI KONSA BİLE YÜRÜMEYE DEVAM EDİN
Sonuç olarak 50 yaş üzerinde olan ve düzenli prostat kontrolleri yapılan erkeklerin haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapmaları, hayatlarının bir döneminde kendilerine prostat kanseri tanısı konsa bile hem kanserin ilerlemesini hem de kanserden ölme olasılığını azaltmaktadır. Bunun için tanı konduktan sonra da yürüyüşlere devam etmek şarttır.”
(ntvmsnbc)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |