Ülkemizde her yüz kişiden birinde görülmesine rağmen yeterince bilinmeyen çölyak hastalığından bahsediyoruz. Buğday ağırlıklı beslenen Türkiye'de çölyak hastası olmak o kadar zor ki...
Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi de bu hastalığa dikkat çekmek için bir panel düzenledi. Belirtileri, tanı ve tedavi süreci net olarak bilinmeyen sadece adı kulağımıza aşina çölyak hastalığı için düzenlenen panelin moderatörlüğünü Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen yaparken; Prof. Dr. Nadir Kaya Uzman Dr. Duygu Gür, Uzman Diyetisyen Dr. Dilem Irkın ve Oya Özden konuşmacı olarak katıldı.
TÜRKİYE'DE 700 BİN ÇÖLYAK HASTASI VAR
Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen; “Yapılan araştırmalar, Türkiye’de tanı koyulamayan Çölyak Hastası sayısının yaklaşık 700 bin olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle, hastalık hakkında bilinçlendirici çalışmalara mutlaka ağırlık vermemiz gerekiyor” dedi.
BÖYLE YAŞAMAK ÇOK ZOR
Türkiye’nin buğday ağırlıklı beslenen bir ülke olduğuna dikkat çeken İstanbul Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden ise; “Bu kadar buğday ağırlıklı beslenen bir ülkede Çölyak’la yaşamak gerçekten zor. Alınan mesafeye rağmen Çölyak hastalarının sorunları maalesef devam ediyor. Özellikle; Çölyak hastalarının, tüketebilecekleri glutensiz ürünlere ulaşmalarında zorluk yaşanıyor. Bu yüzden glutensiz ürün çeşidinin artması ve daha kolay ulaşılır hale gelmesi Çölyak hastaları için çok önemli” dedi.
ÇÖLYAK NEDİR?
Çölyak bir ince barsak alerjisidir. Bu alerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır. Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ise; uzman hekim tarafından önerilen gluten içermeyen besinlerle beslenmektir. Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Çölyaklı kişiler normal ekmek, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı yememek durumundadır.
BELİRTİLERİ
Çocuklarda kusma, ishal, karın şişkinliği, iştahsızlık, huysuzluk, kilo alamama, büyümede gerilik ve boy uzamasında yavaşlama şeklinde kendisini gösteriyor. Yetişkinlerde ise, nedeni bilinmeyen ve ağızdan alınan demir takviyesiyle düzelmeyen kansızlık, şiddetli ishal ve karın ağrısı, sinirlilik, bir türlü geçmeyen gastrit benzeri şişkinlik, kısırlık, sık düşük yapma eğilimi, kemik ve eklem ağrıları, kollarda ve bacaklarda uyuşma, geçmeyen ağız içi yaraları gibi.
HASTALAR NELER YAPMALI?
Buğday, arpa, yulaf ve çavdar yerine pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastaları tercih etmeliler. Kuruyemişleri özellikle de ceviz, fındık, incir ve kuru üzümü sofradan eksik etmemeli. Etiketinde 'glutensiz' ibaresi olan tüm gıdaları çölyak hastaları yiyebilir. Çölyak hastaları yeterli uyuyup bol bol egzersiz yapmalılar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...