1 Ocak 1948'de Osmaniye'nin Bahçe İlçesi'nin Hasanbeyli Köyü'nde doğdu. Salih ve Samiye çiftinin beş çocuğundan biri. Ortaokulu Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde, liseyi İstanbul'da Özel Akgün ve Ata Kolejleri'nde okudu. 1968 yılında girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde sol gruplar etkindi.
Ancak Bahçeli, MHP lideri Alparslan Türkeş'in seminerlerini yakından takip etmeye o dönem başladı. Kalan zamanını da Ülkü Ocakları'nda geçiriyordu. Olaylı geçen Talebe Cemiyeti Başkanlığı'nı kazandı. Ülkücüler arasında giderek adından söz ettirmeye başladı.
1970'te Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreteri seçildi. Akademiden 1972 yılında mezun oldu. Ülkücü öğretim üyelerinin yokluğunu farkettiğinden üniversitede kaldı ve asistanlığa başladı. Ülkücü Maliyeci ve İktisatçılar Derneği'ni kurdu ve genel başkanı oldu.
Bahçeli ülkücü caimada hızla yükselmesine rağmen doktora tezini hazırlaması ve kabul ettirmesi 10 yıllık uzun bir zaman aldı. 1982'de Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitisü'nde iktisat doktorası verdi. 12 Eylül sonrası Bahçeli için oldukça hareketli geçti.
Türkeş'in gençlik danışmanı Ali Güngör ile oluşturdukları ekip "Akademisyenler Grubu" adını aldı. Mayaş Yayınları'yla çıkardıkları haftalık Hamle ve aylık Töre dergilerinde örgütlenmelerini sürdürdüler.
Parti konuları tartışılırken, Bahçeli, Muhafazakar Parti'den uzak durmaya özen gösterdi. MP'nin Milliyetçi Çalışma Partisi olarak adını değiştirmesi de onun için çok şey ifade etmedi. İstişare toplantıları sırasında görüş ayrılığına düştüğü Muharrem Şemsek MP'ye girmiş ve etkili bir isim olmuştu.
Türkeş 1985 Nisan ayında tahliye oldu. Ancak Bahçeli-Şemsek grupları arasındaki gerginlik 1986 yılının sonlarına doğru çatışmaya dönüştü. Bahçeli ve Ali Güngör'e ait olar Mayaş Yayınevi'ndeki kitaplar çalındı. Bahçeli yumruklandı. Bu olayların sorumlu olarak da Şemsek grubu sorumlu tutuldu.
Bu arada İktisadi ve İdari Bilimler Politikası Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapan Bahçeli, 17 Nisan 1987'de "Planlı dönemde Türk Ekonomisindeki Yapı Değişkenliği" tezi ile doktorasını aldı.
Bahçeli, Türkeş'in "MÇP'ye gel" çağrısına olumlu yanıt vererek yardımcı doçent olarak görev yaptığı üniversiteden 13 Mayıs 1987'de istifa ederek Milliyetçi Çalışma Partisi'nden (MÇP) siyasete girdi. Türkeş, 19 Nisan 1987'de yapılan MÇP kongresinde Bahçeli en yüksek oy aldı ve genel sekreter oldu. Onu Ali Güngör, Tuğrul Türkeş ve Muharrem Şimşek izledi.
İlim, tefekkür ve iman
İlk açıklamasında MÇP'nin görüşünü, "İlim, tefekkür ve iman" olarak özetledi. Ali Güngör ile birlikte partinin en kuvvetli isimleri haline geldiler. Şemsek'e de genel sekreter yardımcılığı görevi verildi. Parti programı yeniden yazıldı. 12 Eylül öncesine de sahip çıkıldı.
Alparslan Türkeş siyaset yasağının kalmasından sonra MÇP'ye döndü. Bahçeli genel sekreterlik görevini sürdürdü ve 1987 ve 1991 seçimlerinde milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. 29 Aralık 1992'de yapılan ve MÇP'nin MHP'ye dönüştüğü kongrede rakiplerinin ismini silmesi nedeniyle MKYK'ya giremedi.
Türkeş onu Genel Başkan Yardımcı olarak partide tutmaya devam etti. 1994'te yeniden yönetime girdiği partide genel başkan yardımcılığına getirildi. 1995 seçimlerinde Adana'dan üçüncü sırada aday gösterildi, gereken oyu aldı ancak partisi MHP barajın altında kaldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...