65 milyon SIM kart olan Türkiye'de üçüncü nesil mobil iletişim şebekesi için düzenlenen ihaleden 969 milyon Euro gelir elde edildi.
Turkcell A, Vodafone B, Avea C tipi 3N lisansı için en yüksek teklifi verdi Tekliflere Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurulu'ndan jet onay geldi. Son karar ise Danıştay'ın... Görüntülü konuşmaya olanak sağlayacak internet hızını kat kat artıracak 3N büyükşehirlerden başlayacak..
Dünya ekonomik krizde bankalar nakit için kavga ederken Türkiye düzenlenen 3N Üçüncü Nesil Mobil İletişim Şebekesi ihalesinde KDV dahil yaklaşık 1 milyar euro teklif edildi. İhalede, operatörler A lisansı için kapıştı. Turkcell ve Avea arasında gerçekleşen açık artırmada fiyat 298 milyon eurodan 358 milyon euroya kadar çıktı. Turkcell, 358 milyon euro teklifiyle A tipi 3N lisansını kazandı. Turkcell, A lisansı için (KDV hariç) 358 milyon euro, Vodafone B lisansı için 250 milyon euro, Avea C lisansı için 214 milyon euro teklif etti.
A TİPİNDE REKABET ÇOK
3N cep telefonu ihalesi, dün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTİK) yapıldı. İhaleye; Turkcell, Vodafone ve Avea'nın üst düzey yöneticileri katıldı. Çukurova Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet de Turkcell masasında yerini aldı. İhale Komisyonu Başkanı Orhan Öge, önceki gün tekliflerin alındığını belirterek, yatırımcıları teklif sırasına göre sıraladı. İlk olarak 40 MHz'lik A lisansının ihalesi yapıldı. Öncelikle yazılı teklifler açıldı. Vodafone 298 milyon euro, Turkcell 287 milyon euro, Avea 285 milyon euro teklif verdi. Komisyon Başkanı Öge, açık artırmaya geçerek, açık artırma aralığının 10 milyon euro ve katları olacağını açıkladı.
KURAYLA VODAFONE'A
İlk turda Avea, teklifini 318 milyon euroya çıkardı. Vodafone, teklifini yenilemeyerek, bu turda açık artırmadan çekildi. Turkcell, 328 milyon euro teklifte bulundu. Avea, ikinci turda teklif tutarını 348 milyon euroya yükseltti. Turkcell, 358 milyon euroya çıkardı. Avea, üçüncü turda ihaleden çekildi. Böylece, 40 MHz'lik A lisansını 358 milyon euro ile Turkcell kazandı. Turkcell, geçen yıl iptal edilen ihalede 45 MHz için 321 milyon euro teklif etmişti. Komisyon, kısa bir aradan sonra 35 MHz'lik B lisansının ihalesini yaptı. B ve C tipi lisans arasında büyük fark olmadığı için 2 operatör de B tipi almamak için minimum bedeli aşmayan teklif verdi. Vodafone ve Avea, 250'şer milyon euroluk yazılı teklifte bulundu. Başkan Öge, şirketleri açık artırmaya davet etti. Her iki şirket de açık artırmaya katılmadı. Teklifler eşit olduğu için B lisansı kura yoluyla sahibini buldu. Kurada, 1 numaralı kâğıdı çeken Vodafone, 250 milyon euro ile 35 MHz'lik B lisansının sahibi oldu. 30 MHz'lik C lisansı ihalesine yalnızca Avea katıldı. Avea, asgari bedel olarak belirlenen 214 milyon euroluk teklifte bulundu.
1 milyar YTL'ye yakın kaynak
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, kriz ortamında 858 milyon YTL kaynak yaratmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek "En geniş bandı aldık. Müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız" dedi.
Ülkeye bağlılığımızı gösterdik
Vodafone'un CEO'su Ian Gray, B tipi lisans için verdikleri teklifin KDV dahil 600 milyon YTL dolayında olduğunu belirterek, "Türkiye'ye ne kadar bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor" dedi..
350 milyon euro üst sınırımızdı
A tipi için maksimum 350 milyon euroyu hedeflediklerini belirten Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, "Önce A tipi için 350 milyon euro ödemeyi gözden çıkardık. Olmayınca C lisansını aldık" dedi.
TURKCELL A 422 milyon euro + VODAFONE B 295 milyon euro + AVEA C 252 milyon euro = Devlet 969 milyon euro *
* KDV dahil