Sürekli şikayet konusu olan Türkiye'nin ucuz ülke imajı ve otellerde her şey dahil sisteminin uygulanması bu kez umut oldu. Dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizinde bu iki unsurun Türkiye için bu kez avantaj olduğu bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, tanıtım stratejilerinin sektör temsilcileri ile birlikte tartışılacağı toplantılar dizisinin ilkini Antalya'da gerçekleştirdi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Turizmde 2008 Faaliyetleri ve 2009 Planlamaları' başlıklı toplantıya katılan Cumhur Güven Taşbaşı, finans krizinin etkilerinin Türkiye'nin en önemli pazarı konumundaki Avrupa ve eski doğu bloğu ülkelerinde de hissedilmeye başlandığını söyledi. Bu noktadan hareketle, tanıtım stratejilerini krizi avantaja çevirmek üzere gözden geçirdiklerini ifade eden Taşbaşı, "Türkiye'nin çok iyi uyguladığı her şey dahil sistemi ve ucuz ülke olarak bilinmesi kriz ortamında en büyük avantajımız olacak. Bu iki avantajımızı iyi tanıtmamız ve iyi satmamız lazım." dedi.
"Bu krizi avantaja dönüştüreceğiz." diyen Tanıtma Genel Müdürü, yapılan araştırmaların ekonomik krize rağmen, Avrupalı turistlerin tatillerinden vazgeçmediğini ortaya koyduğunu belirterek, "Yine de tatile çıkıyorlar, ancak tatil sürelerini kısa tutuyorlar. Ekonomik krizin derinleştiği bu ortamda, ucuz tatil ülkesi olarak bilinen Türkiye, Euro kullanılan Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi rakipleri karşısında önemli bir avantaja sahip. Pek çok kesim tarafından eleştirilen her şey dahil sistemi de avantajımız." diye konuştu.
Tanıtma Genel Müdürü'nün bu sözleri turizmcilerden de destek buldu. Sürekli eleştiri konusu olan her şey dahil sisteminin bu kez Türkiye için avantaja dönüştürülebileceği görüşünde birleşen turizmciler, ucuz ülke imajının da artı bir unsur olduğunu konuştu.
"HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ TÜRKİYE'NİN AVANTAJI OLABİLİR"
AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır da her şey dahil sisteminin kriz ortamında Türkiye'nin avantajı olabileceği fikrine katıldığını, Türkiye'nin bu sistemi İspanya, İtalya, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi rakiplerinden çok daha iyi uyguladığını söyledi.
Kriz ortamında en rahat çalışılabilecek olan ülkenin Türkiye olduğunun iyi anlatılmasını isteyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek ise, "Türkiye'nin ucuz ülke imajının bu kriz ortamında avantaja dönüşebileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Akkanat Holding Turizm Grubu Başkanı Bekir Akkaş ise Türkiye'nin tanıtımda Euro kullanılmayan bölgelere ağırlık verilmesinin katkı sağlayacağını vurguladı. Akkaş şunları söyledi: "Bu yıl Fethiye ve Marmaris inanılmaz İngiliz turist artışı yaşadı. Mart, nisan ve mayıs aylarında İngiliz golfçu sayısında artış yaşıyoruz. Rakiplerimiz pahalandı. Her şey dahildeki başarımız ve Euro'nun kıymetlenmesiyle rakiplerimize giden Rus turistlerin yüzde 20'sinin 2009'da Türkiye'ye kayacağını düşünüyorum."
Diana Turizm Yönetim Kurulu üyesi Burak Tombul ise 2009'un zor bir yıl olacağını savundu. Devletin tur operatörlerine ve uçak şirketlerine destek olmasını isteyen Tombul, "İyi bir yaz sezonunun ardından kötü bir kışa ve yaza gireceğiz. Hedefimiz 2010 yazına iyi girmek. 2010 yazına ulaşamazsak bizleri nahoş bir sürprizler bekliyor."
Sektör buluşmaları Antalya'nın ardından, Muğla, İzmir, İstanbul ve Kapadokya bölgesinde yapılacak diğer toplantılarla devam edecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...