Günlük 800 ton kömür üretiminin gerçekleştirildiği Sorgun ilçesindeki işletmeler, talepleri karşılayabilmek için üretim kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Sorgun'da 1960'lı yıllardan itibaren faaliyetini sürdüren Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait iki ayrı ocak ile 40 yıla yakın süredir linyit üretimi yapan Madsan Kömür İşletmeleri ve Doğan Madenciliğe ait 4 ayrı kömür ocağından çıkarılan günlük 800 ton kömür, ocaktan çıkmadan satışı gerçekleştiriliyor.
Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Müdürü Kenan Akbulut, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, kömür kullanımının yaygın olduğu yıllarda 600 civarında kişinin istihdamıyla üretim yaptıklarını, son yıllarda işçi sayısının azalmasına rağmen, baş gösteren küresel kriz de bile Sorgun merkezde 55, Küçükköhne ocaklarında da 115 işçi çalıştırdıklarını söyledi. Akbulut, bu yıl her iki ocakta yıl başında belirlen hedefi yakaladıklarını, bunun sonucu olarak da Küçükköhne köyü yakınlarında bulunan yer altı işletmelerinde 47 bin ton, Kaplıcalar mevkinde bulunan açık işletmede ise 137 bin ton civarında kömür ürettiklerini vurguladı. Kenan Akbulut, bu rakamın biraz altında olmakla beraber her iki ocakta 170 bin ton üretim yapacaklarını belirtti.
-DOĞAL GAZ ZAMMI TALEBİ ARTIRDI-
Akbulut, gerek doğal gaza gelen yüksek orandaki zamlar, gerek dışa bağımlı olunması ve ithal kömürdeki yüksek fiyat artışlarının bölgedeki tüketiciyi Sorgun kömürüne yönelttiğini anlattı. Kenan Akbulut, ''Ama talep artışının asıl nedeni kömürümüzün kalitesinin çok iyi, külünün az, kalorisinin yüksek olmasıyla birlikte şlaka diye tabir ettiğimiz kaynaşma olayının olmamasıdır'' dedi.
Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Müdürü Akbulut, özellikle bu yıl Sorgun kömürüne beklenilenin üzerinde talep olması nedeniyle, şu anda kömür almak için başvuranlara Aralık 2008 ayı sonlarına sıra verdiklerini bildirdi.
Akbulut, şöyle dedi:
''Biz işletme olarak iki vardiya halinde sabah 07.30'dan gece 24.00'e kadar satış yapıyoruz. 25 kiloluk torbalarda bulunan 'Ceviz Kömür'ün tonunu KDV dahil 283 YTL, 40 kiloluk torbalarda bulunan 'Karpuz Kömürü'nkini 306 YTL, 25 kiloluk 'Fındık Torba' olarak adlandırılan kömürün tonunu 218 YTL, 'Açık Fındık Kömür'ün tonunu 218 YTL ve toprak sanayinde kullanılan 'Toz Kömür'ün tonunu da 118 YTL'den satıyoruz. İthal kömürün fiyatının 550-600 YTL civarında olduğunu düşünürsek, bizim fiyatlarımız çok ucuzdur. Bu nedenle de Karadeniz, Akdeniz, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerine satış yapıyoruz.''
Akbulut, artan talebi karşılamak üzere geçen yıl Küçükköhne köyü yakınlarındaki yeraltı işletmesini devreye soktuklarını, bu işletmede şu an 115 işçinin istihdam edildiğinin altını çizdi. İşletme Müdürü Akbulut, yeni açılan işletmede işçilerin 3 vardiya halinde çalıştıklarını, 300'er metrelik iki desendereden günlük 250 ton civarında üretim yaptıklarını ifade etti. Kenan Akbulut, ''daha çok uzun yıllar burada kömür üretimi gerçekleştireceğiz. Tam olarak bilmemekle beraber Belediye Başkanımız Ahmet Şimşek'ten aldığımız bilgilere göre diğer iki işletmenin de 250 ton civarında üretim yaptığını düşünürsek, Sorgun'daki toplam kömür üretimi 800 ton civarına ulaşmaktadır'' dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...