Nöroloji Uzmanı Dr. Figen Şensoy, migrenin çoğu zaman sıradan baş ağrısı gibi algılandığını ancak bunun yanıltıcı olabileceğini vurguladı. “Her baş ağrısı migren değildir fakat migren hastalığı da çoğu zaman ciddiye alınmıyor” diyen Şensoy, doğru tanının ve zamanında müdahalenin hastaların yaşam kalitesini belirgin şekilde artırdığını söyledi.
Baş ağrısının stres, uyku bozukluğu, aç kalma ya da yoğun tempolu yaşam gibi etkenlerle tetiklenebileceğini belirten Şensoy, migrenin ise nörolojik bir hastalık olduğunu ve daha karmaşık belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Migren ataklarının çoğunlukla başın bir tarafında zonklayıcı ağrıya yol açtığını, bununla birlikte mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese karşı duyarlılık gibi semptomlarla birlikte görülebildiğini aktardı.
“TEDAVİ HER HASTAYA ÖZEL PLANLANMALI”
Migrenin tedavisinde tek tip bir yaklaşımın yeterli olmadığını belirten Şensoy, "Bazı hastalar sadece atak anında ilaçla rahatlama sağlayabilirken, bazıları için önleyici tedaviler gereklidir. Bunun yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzı; düzenli uyku, dengeli beslenme ve stresin kontrol altına alınması da tedavinin ayrılmaz parçalarıdır" dedi.
“MİGRENLE YAŞAM KALİTELİ HALE GELEBİLİR”
Erken tanının migrenle başa çıkmada büyük rol oynadığını söyleyen Şensoy, doğru tedavi yöntemleriyle atakların kontrol altına alınabileceğini ifade etti. “Hastalarımızın yaşadığı belirtileri dikkate alarak, onlara en uygun yöntemi birlikte belirliyoruz” diyerek, migrenin yönetilebilir bir hastalık olduğunu yineledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |