"Astım Konrol ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır"
Dünya kronik hastalıklar listesinde başı çeken astım hastalığıyla dünyada 300 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon kişi mücadele ediyor. Hastaların yüzde 40’ı günlük yaşamlarında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Astımın kontrol ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen uzmanlar erken tanının tedavide büyük yarar sağladığını söylüyor.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nden(TÜSAD) Astım ve Allerji Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Sami Öztürk, doktor kontrolünde tedavi ve kontrol edici ilaçların doğru kullanımı halinde astım hastalarının normal bir yaşama sahip olabileceğini söyledi.
Astımın her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “Astım kronik bir hastalıktır. Kronik hastalıkların özelliği uzun süre tedavi gereksinimi gösterme özelliğine sahip olmalarıdır” diyerek şöyle konuştu:
“Özellikle çocuklarda astım büyük oranda alerjik kökenlidir. İlk 3 yaş içinde astım tanısı konulanların yarısı 6 yaşında hastalığı atlatır. Sadece alerjisi olmayan astımlı çocuklar 6 yaşında astımı yenerler, bunlarında yarısı 18 yaşında astımdan kurtulurlar. Bu iyileşme bir kısım hastada geçicidir. 30’lu yaşlarda hastalık tekrar ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astım olmayanların iyileşme oranı alerjik astımı olanlara göre daha fazladır. Alerjik astımı olanlarında uygun antialerjik ilaç tedavileri ve korunma yöntemleri ile büyük oranda astımın geçmesine yol açmaktadır. Astım tanısı ne kadar erken konur ve tedavi ile korunma tedavileri ne kadar erken başlarsa astım hastalığının iyileşmesi o oranda yüksektir.”
Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise şunları söyledi:
Astım genetik bir hastalıktır. Ailesinde astım olanlar mutlaka solunum testi yaptırmalı, belirtiler hafifse bile uzmana başvurmalıdır. Astımı tamamen kökünden kazıyan bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte çocuklarda tam kontrol sağlanarak hafifleyip sinmesi mümkündür.
Hastalar ne yapmalı?
- Her bireyin olması gereken temel aşıları ihmal etmeyin. Grip aşısı olmanız önerildiyse doktor kontrolünde düzenli aşı olun.
- Alerjik hastalık tanısı konduysa kontrol altında olun, alerjik hastalıkların alerjik astıma dönme olasılığı daha fazla.
- Astım hastalık tanısı konduysa önerildiği şekliyle düzenli ilaç kullanın.
- Sigara içmeyin. .
- Aşırı parfüm kullanmayın.
- Mesleğiniz astım için riskli ise iş değişikliği yapın.
- Soğuk algınlığı olunca hastalık göğsünüze iniyor ya da iyileşmesi 10 günden uzun sürüyorsa astım ilaçları kullanma gereksinimiz olabilir, en kısa sürede Göğüs Hastalıkları uzmanına müracaat edin.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...