Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Mart ayında başlayan ebola salgınına yakalananların sayısı 8 bin 376 oldu ve bu kişilerden 4 bin 24’ü yaşamını yitirdi. Liberya, 2 bin 316 kişiyle eboladan kaynaklı ölümlerde ilk sırayı alırken, Sierra Leone’de ölenlerin sayısı 930’a yükseldi.
Gine’de yaşamını yitirenlerin sayısı 778 olurken, Nijerya’da Temmuz ayındaki 8 ölümden sonra herhangi bir ölüm vakası kaydedilmedi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise, 11 ağustos’da ortaya çıkan bir diğer ebola salgınında virüsün bulaştığı 71 kişiden 43’ü yaşamını yitirdi.
WHO’ya göre, ebola virüsü Batı Afrika ülkelerindeki sağlık çalışanlarından yüzlercesinin de ölümüne yol açtı. Buna göre, virüsün bulaştığı 416 doktor, hemşire ve hasta bakıcılardan 233’ü yaşamını yitirdi.
GEREKLİ FONLARIN SADECE DÖRTTE BİRİ TOPLANDI
Ebola salgını Liberya, Sierra Leone ve Gine’de birçok alanda hayatı durma noktasına getirirken, uluslararası toplumun duyarsızlığı da dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından daha önce ebola ile mücadele için en az 1 milyar dolara ihtiyaç olduğu açıklanmıştı.
Konuyla ilgili açıklama yapan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, salgının tümüyle yok edilmesi için gereken fonların sadece yüzde 25 oranında toplanabildiğini duyurdu. Eliasson, “zaman geçiyor... Halen çok fazla fona ihtiyacımız var” dedi.
AFRİKA VE DÜNYA EKONOMİSİ OLUMSUZ ETKİLENECEK
Öte yandan, henüz tedavisi bulunamayan ebola virüsünün yol açtığı salgının Batı Afrika ülkelerine verdiği zararın ekonomik boyutu da endişe veriyor. Salgın nedeniyle başta Liberya, Sierra Leone, Gine ve komşu ülkeler olmak üzere birçok Afrika ülkesinde sıkı kontroller dikkat çekiyor.
IMF ve Dünya Bankası, son yıllarda ekonomisi giderek büyüyen Afrika ülkelerinde, salgının durdurulamaması halinde ekonominin büyük zarar göreceği uyarısını yaptılar. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Afrika ülkelerine ebola ile mücadele için gerekli olan fonların acilen sağlanmasını da istedi.
IMF Direktörü Christine Lagarde ise, eboladan en çok etkilenen Liberya, Sierra Leone ve Gine’nin salgınla mücadele için yeni borçlanmalara gitmelerinin ‘faydalı’ olacağını söyledi.
Sahara’nın güneyine düşen Afrika ülkelerindeki ekonomik büyüme hızı geçtiğimiz yıl yüzde 5,1 olarak gerçekleşmişti. IMF’ye göre, bu ülkelerdeki büyüme bu yıl sonuna kadar yüzde 5,8’e yükselecekti. Ancak, ebola salgını ile birlikte bu büyümenin düşeceği ve özellikle Batı Afrika’da dramatik sonuçlara yol açabileceği de düşünülüyor.
yüksekova
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...