Bakan Eker, AB'nin Türkiye ile ilgili son ilerleme raporunda tarım bölümünde Kıbrısla ilişkilerin teknik şart olarak yer verilmesini eleştirirken, ''Birbiriyle ilişkisi olmayan, siyasi konuların teknik şart olarak getirilmesi kabul edilemez'' dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Avrupa Gıda ve İçecek Sanayisi Konfederasyonu (CIAA) tarafından birlikte düzenlenen ''Gıda Güvenliği ve Etiketleme Sistemlerinde Global Yaklaşımlar'' konulu konferans Hilton Otelinde yapılıyor.
Konferansın açılışında konuşan Bakan Eker, Türkiye'nin AB'den daha önce etiketleme uygulamalarına başladığını belirtirken, gıda güvenliğiyle ilgili bütün uygulamaların öncelikle hedefinin Türkiye insanının sağlıklı ve güvenli gıda ile buluşturmak olduğunu vurguladı.
''Kimsenin hatırı için bu işi yapmadıklarını'' ifade eden Eker, ancak AB'nin kriterlerini medeniyet projesi olarak benimsediklerini, onları da dikkate aldıklarını kaydetti.
Kendisinden önce konuşan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz'un ''AB İlerleme Raporunda tarım bölümünde Kıbrıs ile ticari ilişkilerin bir şart olarak konması'' eleştirisine değinen Bakan Eker, şöyle konuştu:
''AB'den diskriminasyon, ayrımcılık istemiyoruz başkalarına uygulanan kriterler ne ise bize de uygulansın, oyunun kuralları ne ise o. Maastricht Kriterleri ise Kopenhag Kriterleri ise onlar uygulansın, oyunun içinde kurallar değişmesin. Biz gerek gıda güvenliği gerekse tarımla ilgili diğer konularda bütün çalışmaları, sorumluluğumuzun gereği içtenlikle yerine getiriyoruz. AB'nin de yükümlülüklerini yerine getirmesini istiyoruz. Birbiriyle ilişkisi olmayan, siyası konuların teknik şart olarak getirilmesi kabul edilemez.''
Eker, ''Türkiye'nin özellikle süt ürünlerinde AB tarafından ayrımcılığa uğradığını'' düşündüklerini ifade etti.
Beyaz et sanayinde de Türkiye'nin AB'deki hiç bir ülkeden geri olmadığını vurgulayan Eker, ''hatta bir çok alanda daha da ileri gelen heyetlere bunu gösterdik raporlarda kriterlerin uygulandığını söylüyorlar. Ama AB'ye gidince arzu edilen sonuç alınamıyor'' dedi.
-''YARGI KARARINA UYDUK''-
Gıda denetimlerinde yapılan yönetmelik değişikliğiyle belediyeler ve Sağlık Bakanlığının da denetim faaliyetlerine katılması konusuna da değinen Bakan Eker, bu uygulamanın İdare Mahkemesinin aldığı karara uymak amacıyla yapıldığını belirtti.
Eker, ''Türkiye bir hukuk devleti zaman zaman eleştirsek de yargı kararlarını uygulamak durumundayız ancak hükümetin Eylem Planında gıda denetimlerinde çok başlılığın giderilmesine yönelik hüküm var'' dedi.
Gıda yasasının AB'deki son düzenlemeler dikkate alınarak yeniden hazırlandığını anlatan Bakan Eker, gıda güvenliği konusunda tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla da 2009 yılında özel programlar uygulayacaklarını kaydetti.
Konferansın açılışında konuşan TGDF başkanı Şemsi Kopuz da AB'nin ilerleme raporundaki Kıbrısla ilgili getirilen şartı eleştirirken, bunu siyasi bir yaptırım olarak nitelendirdi ve toplantıya katılan CIAA başkanından bu sorunun gündeme getirilmesi konusunda destek istedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e gıda ürünlerinin KDV oranının yüzde 18'ten 8'e indirilmesi nedeniyle çalışmalarındaki desteklerinden dolayı teşekkür eden Kopuz, Eker'den gıda ve içecek endüstrisine yönelik teşvik kanunun çıkarılması ile ambalaj atıklarının toplanması konusundaki düzenlemelerin değiştirilmesi için de destek istedi.
CIAA Başkanı Jean Martin de Avrupa Gıda Endüstrisinin yıllık 860 milyar Avroluk cirosu ile Avrupa'nın en büyük endüstrisi olduğunu vurgularken, Airbus'un yıllık cirosunun gıda endüstrisinin sadece 7 günlük cirosununa eşit olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin gıda mevzuatını AB'ye uydurmak konusunda önemli mesafeler kaydettiğini belirten Martin, İlerleme Raporunda Kıbrıs konusuna yer verilmesi konusuna değinirken, bu konuda siyasi yorum yapamayacağını belirtti ve şunları söyledi:
''Türkiye'nin mevzuata uyum konusunda ilerlemeleri çok iyi, ancak insanlar bazı yorumlarla bu çok güzel ilerlemeleri kirletmeye çalışıyor. Çok güzel ilerlemeler arasında bu tür yorumlar görünce insan kızıyor. Yaptığınız işler müthiş ilerlemeye devam edin.''
Martin ayrıca AB'deki gıda etiketlerinde 2009'dan itibaren bütün şirketlerin günlük beslenme değerlerine yer vereceğine işaret ederek, Türkiye'nin bu uygulamaya önceden geçmiş olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...