Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan emekliye müjdeli haber geldi. Kurum aylık 12 milyar lirayı aşan maaş ve sağlık ödemesi ile prim tahsilâtında yeni bir uygulamaya geçti.
Daha önce birkaç banka aracılığıyla gerçekleştirilen bu ödemeler, artık 23 bankadan yapılacak. Uygulamayla emekliler maaş kuyruğunda beklemeyecek. Maaş ödemelerinde komisyon kaldırıldığı için devlet 278 milyon lira masraftan kurtulmuş oldu. SGK, aylık 5,7 milyar lira maaş ödemesi karşılığında bankalara on binde 5 komisyon veriyordu. Zaman'a bilgi veren SGK Başkanı Fatih Acar, protokol imzalarken hiçbir bankaya ayrıcalık tanımadıklarını söyledi.
Maaş ödemelerinin bütün bankalara açılmasıyla yaşanan rekabet, devleti komisyon ödemekten kurtardı. Kurum bunun yanında hiç komisyon almadan yaptığı 2,3 milyar lira sağlık ödemesi ile 4,3 milyar lira prim tahsilatından ise komisyon almaya başladı. Bu yolla 19 milyon lira SGK'nın kasasına girecek.
Kurumun maaş ödemesi konusunda 23 banka ile anlaşması, banka önlerinde görmeye alışık olduğumuz uzun kuyrukları sona erdirecek. Halen Bağ-Kur emeklileri 4, SSK emeklileri 7, Emekli Sandığı emeklileri ise 8 banka aracılığıyla maaşlarını alabiliyordu. SGK'nın yeni dönem için 23 banka ile yaptığı anlaşmaya göre emekliler, istedikleri herhangi bir bankadan maaşlarını alabilecek. Bankaların aylık 5,7 milyar TL olan emekli maaşı ödemesini alabilmek için birbiriyle yarışması, devleti de kâra geçirdi. SGK, daha önce maaş ödemesi yapan bankalara on binde 5 komisyon ödüyordu. Bu rakam da bir yılda 278 milyon TL'yi buluyordu. Bankalar arasında yaşanan yarış nedeniyle SGK, komisyon vermeden maaş ödenmesi konusunda bankaları razı etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu, eczane, hastane ve tıp merkezlerine yaptığı aylık 2,3 milyarlık sağlık ödemeleri konusunda ise 13 banka ile anlaştı. Daha önce 6 banka ile yapılan sağlık ödemelerinin 13'e çıkması, bu alanda da yarışa sebep oldu. SGK, bankalardan on binde 24 komisyon almaya başladı. Kurum, aylık 4,3 milyar tutan prim tahsilatında ise 22 bankayla protokol imzaladı. Bunun karşılığında ise on binde 6 komisyon almaya başladı. Sağlık ödemesi ve prim tahsilatında yalnızca Ziraat Bankası'ndan komisyon alınmayacak. Bunun karşılığında emekli maaşlarının yüzde 50'sini ödeyen Ziraat'a komisyon verilmeyecek. SGK, daha önce aylık 5,7 milyar lira emekli maaşına karşılık olarak bankalara 278 milyon TL komisyon ödüyordu. Sağlık ödemeleri ve prim tahsilatı karşılığında ise bankalardan hiçbir komisyon almıyordu. Yeni dönemde ise maaş ödemeleri karşılığında komisyon verilmeyecek. Sağlık ödemesi ve prim tahsilatı yapan bankalardan ise 19 milyon TL komisyon alınacak. Böylece devlet, toplamda 297 milyon TL kâra geçti. Eski protokoller 1 Nisan itibarıyla yürürlükten kalkacak.
Komisyon kalktı; Sosyal Güvenlik Kurumu 300 milyon TL kâra geçti
Zaman'a bilgi veren SGK Başkanı Fatih Acar, "İnanılacak gibi değil ama gerçek. Kurum bugüne kadar çok yüksek rakamlarda maaş ve sağlık ödemesi ile prim tahsilatı yapmasına rağmen üstüne bir de komisyon ödüyordu. Artık emekli maaşı ödemelerinde komisyonu kaldırdığımız gibi üstüne bankalardan sağlık ödemesi ve prim tahsilatı karşılığında komisyon almaya başladık. Hem emeklimiz maaşını çekerken kuyrukta beklemeyecek hem de devletin yaklaşık 300 milyonu kasasında kalacak." dedi. Protokol imzalarken hiçbir bankaya ayrıcalık tanımadıklarını ve hepsine eşit mesafede durduklarının altını çizen Acar, "Bu konuda önümüze iki temel hedef koyduk. İlki vatandaş memnuniyeti. Artık emeklimiz, daha fazla noktadan maaş alacağı için kuyruk beklemeyecek. İkincisi ise kurumun menfaati. Yeni protokolle SGK'yı yaklaşık 300 milyon lira kâra geçirdik." diyor. Acar, bazı bankaların ayrıcalık yönündeki taleplerinin ise karşılanmadığının altını çiziyor. Bazı bankaların yüksek maaşlı emeklilere maaş ödemesi yapmayı kabul ettiğini, düşük maaşlılara ise ödeme yapmak istemediğini anlatan Acar, bunların kabul edilmediğini aktardı. Acar, bankalarla anlaşırken bütün emeklilere hizmet verilmesi ile maaş ödemesinde sıfır komisyonu kırmızı çizgi olarak belirlediklerini ve bunu sağladıklarını anlattı.
Emeklilerin maaş alabileceği banka sayısı 23'e yükseldi
Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Asya Bank, Albaraka Türk, Türkiye Finans, Kuveyt Türk, Fortisbank, ING Bank, Finansbank, HSBC Bank, Şekerbank, Tekstilbank, Anadolubank, Turkish Bank, Euro Tekfenbank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Halk Bankası, PTT Bank