ENDONEZYA BU KARELERLE ÇALKALANIYOR
Ülkede Pazar günü yaşanan olayda yaklaşık 1,500 kişi Batı Java’nın Banten eyaletinde bulunan evi basarak Ahmediye cemaati üyesi olduğu bildirilen 20 kişinin ibadet etmesini önlemeye çalıştı.
Evde bulunanlara taşlar ve sopalarla saldıran kişiler üç kişinin ölümüne altı kişinin ise ağır yaralanmasına neden oldu. Saldırganlar evi yıkarken birçok otomobil ve motosikleti de ateşe verdi.
Ahmediye cemaatine düzenlenen bu son saldırının görüntülerinin ülke televizyonlarında ve internette "Ahmediye trajedisi" başlığıyla yayımlanmasıyla Endonezya genelinde büyük bir tepki dalgası oluşurken, Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da olayı kınadı.
"ÇATIŞMA ÇIKANA KADAR BEKLEMEYİN"
Düzenlediği basın toplantısında Yudhoyono gazetecilere, “Bu olayın gerçek sebeplerinin soruşturulması için kapsamlı bir soruşturma başlatma emri verdim. Böylece suçlular ya da yasaları ihlal edenler tutuklanabilir” dedi.
Güvenlik görevlilerinden ve yerel yöneticilerden bu tür şiddet olaylarının failleriyle mücadelede proaktif davranmalarını da isteyen Başkan Yudhoyono, “Çatışmalar çıkana kadar beklemeyin” dedi.
Laik bir ülke olan Endonezya’da dini hoşgörünün uzun bir tarihi var. Ancak son yıllarda radikal grupların etkinliği artmaya başladı. Mecliste çoğunluğu sağlamak için İslamcı partilerin oylarına ihtiyaç duyan hükümet de bu radikalizm dalgası karşısında teslim olmakla suçlanıyor.
GEÇEN YIL DA KİLİSEYE SALDIRDILAR
Son yıllarda İslami cemaatlere düzenlenen saldırıların çoğundan İslami Savunma Cephesi sorumlu. Radikal İslamcı grup geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bir bölgedeki Hıristiyan kilisesinin kapatılması için yerel yetkililere baskıda bulunmuş, gruba üye saldırganlar kilisede ibadet etmekte olan bir Hıristiyan’ı bıçakla yaralarken kilisenin papazını da odunla dövmüştü.
13 Eylül’de yaşanan olayla ilgili olarak grup üyesi 13 kişi hakkında dava açıldı. Öte yandan dün eyalet savcısı Murhali Barda isimli grup lideri için altı ay hapis cezası isteminde bulundu.
İnsan hakları örgütü Setara Barış ve Demokrasi Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, radikallerin din özgürlüğüne yönelik saldırılarında son dönemde bir artış görüldüğü ifade edildi.
TARTIŞMALI CEMAAT: AHMEDİYE
Endonezya’da 200 bin civarında üyesi olduğu tahmin edilen Ahmediye cemaati birçok Müslüman tarafından yoldan çıkmış bir hareket olarak görüyor. Bu cemaat birçok Müslüman ülkesinde yasaklanmış durumda çünkü üyeleri Hz. Muhammed’in son peygamber olmadığına inanıyor.(Hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |