ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da tüketiciler gibi akaryakıttaki yüksek vergilerin indirilmesini istedi. Bugün itibariyle kurşunsuz benzinde 3.54 YTL’lik litre satış fiyatı içindeki vergi payının 2 YTL, yani yüzde 58 civarında bulunduğuna işaret eden Köktaş, rafineri, dağıtıcı ve bayinin geriye kalan yüzde 42’lik kısıtlı bir bölüm içerisinde rekabet etmek zorunda olduğunu söyledi. Köktaş ‘Mademki dünya petrol fiyatlarına müdahale edemiyoruz, o zaman kendi iç pazarımızda oluşan fiyatların bileşenlerinin durumuna bakmamız lazım. Enerji ürünlerinin piyasa paylarının oluşumunda ve gerekli hallerde yapılacak yönlendirmelerde en önemli aracı vergidir. Enerjinin vergilendirilmesine ilişkin politikalarda değişim ihtiyacı var’ diye konuştu.
TEDİRGİNLİK FİYATI ARTIRIYOR
TÜRKİYE akaryakıt piyasasındaki fiyat artışının esasen dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artıştan kaynaklandığına dikkati çeken Köktaş ‘Petrolde dünya çapında herkesin büyük bir tedirginlikle takip ettiği bir fiyat artışı furyası var. Türkiye ortalama olarak 2000 yılında varili 27 dolardan petrol alırken bu rakam 2005 yılında yaklaşık 50 dolara, 2007’de 70 dolara çıktı. Bugünlerde ise dünyada fiyatlar 130 doların üzerine çıkmış durumda’ dedi. Sektörde şirketlerin karlılıklarının arttığını söyleyen Köktaş ‘Ancak tüketiciler bu gelişmelerin etkisini fiyat farklılaşması olarak görmeli’ dedi.
Benzini herkes aynı fiyata satıyor Rekabet’e gidiyoruz
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş,sektörde uyumlu eylem olup olmadığı yönünde araştırmalara başladıklarını da söyledi. Köktaş, temelde akaryakıt piyasasına müdahalenin, ekonomi ve tüketicinin lehine olmadığını, ancak fiyat oluşumu konusunda şirketlerin rekabeti bozucu nitelikte ‘uyumlu eylem yapıp yapmadığı’ konusunda Rekabet Kurumu nezdinde girişimde bulunduklarını açıkladı. Türkiye akaryakıt piyasası ve fiyatları konusunda açıklamalarda bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş piyasanın serbestleşmesiyle birlikte dağıtım şirketi sayısının hızla artarak 45’e çıktığını, böylece akaryakıt sektöründe şirketler arasında rekabet imkanlarının arttığını belirten Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ‘Ancak bugün tüm dağıtım şirketleri ve bayilerin hemen hemen aynı fiyatlardan müşterilere akaryakıt satışı yaparak rekabette promosyona odaklanılmış olması bizleri memnun etmiyor’ diye konuştu.
Star gazetesi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...