Ankara ile Erivan’ın siyasi diyalog arayışını sürdürdüğü bir dönemde Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, Türkiye’ye yeni nükleer santralın yapımına katılma çağrısında bulundu. Rus Nezavisimaya gazetesinin haberine göre, Sarkisyan, Tsahkadzor kasabasında düzenlenen uluslararası toplantıda yaptığı konuşmada Ermenistan’ın yeni nükleer santralının sadece ekonomik olarak değil, siyasi açıdan da önem taşıdığını söyledi. Sarkisyan, ”Santral, bölgemizde istikrara katkıda bulunacak. Yapımına stratejik ortağımız Rusya’nın yanı sıra komşumuz Türkiye’nin katılmasını istiyoruz”dedi.
Nezavisimaya, 2016 yılına kadar bitmesi gereken yeni santral için açılacak ihaleye Rusya’nın katılacağından kimsenin kuşku duymadığını, ancak Türkiye’nin adının ortaya atılmasının büyük sürpriz olduğunu yazdı. Gazete ayrıca, Ankara’daki ismini vermediği kaynaklara dayanarak, Türk tarafının Sarkisyan’ın çağrısının resmiyete dökülmesini beklediğini yazdı. Nezavisimaya’ya göre, üst düzeyde bir Türk kaynak Erivan’ın önerisinin kabul edilmesi olasılığı bulunduğunu da söyledi.
Ermenistan, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin bölgede bir felakete yol açabileceği uyarıları ardından Türk sınırı yakında bulunan eski teknoloji ürünü Metsamor (Metzamor) Nükleer Santralı’nı 2016 yılına kadar kapatma sözü vermişti. 1976 yılında yapılan, 1988 depremi ardından uzun süre kapalı kalan santral Ermenistan’ın enerji ihtiyacının yüzde 30-35’ini karşılıyor. 400 megavatlık Metsamor’un yerine yapılacak en az bin megavat gücündeki yeni santralın maliyetinin 6-7 milyar dolar civarında olacağı sanılıyor.
Hazırlıkları bu ay ortasında tamamlanması beklenen ihaleye Fransız şirketleri de ilgi gösteriyor.
Ermenistan’daki ılımlı ve liberal kanadın temsilcisi olarak kabul edilen Başbakan Sarkisyan’ın santral ihalesinde Türkiye’yi de görmek istediklerini söylemesi Erivan’daki aşırı milliyetçi çevreler dışında olumlu karşılandı. Muhalefet üyesi parlamenter Armen Martirosyan, Rus Regnum Ajansı’na, santralı Türk şirketlerinin yapmasının bölgesel işbirliği açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Ancak, kendi ilk nükleer santralı ihale aşamasında bulunan Türkiye’nin bu alanda deneyimli olan komşu Ermenistan’da reaktör yapımını nasıl gerçekleştirebileceği soru işaretleri de yarattı.
Doğu Bilimleri Enstitüsü Başkanı Ruben Safratsyan Nezavisimaya’ya, “Bence Sarkisyan sadece siyasi bir jest yaptı. Ankara’ya resmi öneride bulunacaklarını sanmıyorum. Zaten Türkiye’nin teknolojik olarak bu alanda ne önerebileceği konusunda en küçük bir fikrim yok” dedi. Ermenistan ekonomisinde büyük söz sahibi olan ve bir süredir Metsamor’un işletmesini de üstlenen Moskova’nın santral ihalesini kazanma olasılığı yüksek görünüyor.
Milliyet