Saray çiftliklerinin sahibi olan Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel, ellerinde 600 kiloya ulaşmış 5 bin hayvan olduğunu ama satamadıklarını belirterek, “İthal etle rekabet edemiyoruz. Zararına satmak zorunda kalacağız” dedi. Banvit’in ardından Koç Holding’in de çiftlikleri için hayvan alımını durdurduğunu açıklamasının ardından gözler besicilik yapan diğer çiftliklere çevrildi. İthal et nedeniyle piyasada rekabet edemediklerini belirten Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel, kesim zamanı gelen 5 bin hayvanın ellerinde kaldığını söyledi.
Kayseri ve Adana’da kurulu besi çiftliklerinde 20 bin başın üzerinde hayvanları olduğunu anlatan Kurmel, “Maliyetlerimiz çok yüksek. Banvit ve Koç çiftlikleri kapatacağını açıkladı. Biz de şaşkınlık içindeyiz. Ama çiftlikleri kapatmamız mümkün değil” dedi. 20 bin dönümlük arazide yem için hububat ve mısır ektiklerini dile getiren Kurmel, 60 bin tonun üzerinde yemleri, 20-30 bin ton da yoncaları olduğunu vurguladı. Bu kadar yatırımı ve tesisi bir kenara atamayacaklarını anlatan Kurmel, “Türkiye’ye yurtdışından çok et geldi; EBK getirdi, kasaplar getirdi, catering şirketleri getirdi. Türkiye bir et gölü oldu. Biz de hayvanlarımızla kalakaldık. İki aydır bir şey satamıyoruz, bekliyoruz” diye konuştu.
‘ZARARINA SATACAĞIZ’
Hayvan satamadıkları için alamadıklarını da belirten Kurmel, normal zamanda ayda 3 bin hayvan satarken son iki ayda bu rakamın 300’den de az olduğunu anlattı. Kurmel, şöyle devam etti: “Elimizde 550-600 kiloya ulaşmış 5 bin hayvan var; ama kapımızı çalan yok. Çünkü bizim maliyetimiz kilo başına 15- 15.50 lira. Hayvana mısır küspesi yediriyoruz; yurtdışından pahalı. Karkasın kilosunu 16 liradan aşağı satmanın hiç imkanı yok. Oysa ki ithal etler 10-11 liraya satılıyor. İthal hayvan alalım dedik ama elimizdekiler nedeniyle çiftlikte yer yok. Hayvanlar kaldıkça maliyetleri artıyor, çünkü daha fazla kilo almıyor. Artık zararına da olsa satacağız.”
‘Herkes hayvancılığa girdi'
‘Hükümet illa ithaat yapacaksa 100-150 kiloluk besilik hayvan getirmeliydi” diye konuşan Kurmel, şöyle devam etti: “Ama yapmadı, kesimlik hayvan getirdi. Faizsiz kredi verdi; doktor, avukat herkes sektöre girdi. Bunlar Kars’tan, Erzurum’dan hayvan aldılar; fiyatlar yükseldi. 250 kiloluk dananın kilosu 11 lirayken 150 kiloluğunki 17 lira oldu. Sonra da 3.5 Euro’ya et getirmeye başladılar. Besici ne yapsın?”
‘Bizim işimiz vatandaşa ucuz et yedirmek’
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Banvit ve Koç Holding’in et ithalatına tepki olarak, hayvansal üretimi bıraktıkları yönündeki açıklamalarıyla ilgili “Bizim işimiz Türkiye’de tüketicilerin ucuz ete ulaşmasını sağlamaktır. Firmalar kendileri kâr-zarar hesabını yapıyor, nerede daha fazla kâr görüyorsa oraya gidiyor’’ dedi. Anayasa Mahkemesi’nde açılan davada sözlü açıklamada bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, Banvit ve Koç’un çiftliklerine hayvan alımını kesmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şirketler tarafından yapılan açıklamaların “daha çok kârla ilgili bir şey” olduğunu dile getiren Eker, “Geçmiş dönemde üreticilik faaliyetlerinden çok büyük kâr yaptıklarını biliyoruz. Ayrıca bu sektörden çıkmıyorlar, anladığım kadarıyla Banvit ‘Ben ithalat yapacağım’ diyor. Biz Türkiye’de orta, uzun ve kısa vadeli olarak hayvancılık sektörünün gelişmesi, tüketicinin ucuz ve kaliteli ürüne erişmesini temin için tedbirler aldık. Bu tedbirler çerçevesinde kısa vadede piyasayı dengelemek maksadıyla aldığımız ithalat tedbirleri var. Piyasa dengeleninceye kadar bu devam edecek. Eğer birisi 10- 11 liraya karkas eti alıp, 25 liraya satıyorsa bunu milletimiz görüyor. Dolayısıyla buna bizim fırsat vermememiz gerekiyor’’ diye konuştu. Eker, bu anlamda Türkiye’de üretimin geliştirilmesi için tedbirler aldıklarını belirterek, bunlardan birinin faizsiz kredi vermek olduğunu ifade etti.
Banvit’e bir kötü haber de Rusya’dan
İki gün önce ithal etle rekabet etmenin mümkün olmadığını dile getirerek çiftliğine hayvan alımını durduran Banvit’in hindi kesimhanesine Rusya’dan yasak geldi. Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Rusya’nın geçen yıl alacağını bildirmesine rağmen Türkiye’den tavuk eti ithal etmediğini söyledi. İkisi piliç biri de hindi olmak üzere üç tesislerinin daha önce onay aldığını anlatan Görener, şunları söyledi: “Sudan sebepler gösterip zaten almayacakları kanatlı eti için bahane buluyorlar. Türkiye’den Rusya’ya hindi hiç gitmedi. Birini biz birini de CP olmak üzere tüm Türkiye’den numunelik iki konteyner piliç eti gönderdik, başka da bir ihracatımız olmadı. Tesisin girişindeki dezenfeksiyon tekerleğinin iki kere dönmesini istiyorlar; bizimki 1.5 kez dönüyormuş. Bunun gibi dişe dokunmayan sebepler gösteriyorlar. Bakanlığa başvurduk; cevabı bekliyoruz.”
HABERTÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...