Türk Standartları Enstitüsü, evlerde kullanılan tuzun standartlarında değişikliğe gitti.
Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan taslak halindeki standarda göre yemeklik tuz, “ana maddesi sodyum klorür olan, gerektiğinde katkı maddeleri ilavesi ile zenginleştirilebilen ve gıda amaçlı olarak üretilen mamul” olarak tanımlandı.
KURŞUN, CIVA VE ARSENİK ORANLARI
Standarda göre; civa, kurşun, arsenik gibi maddeler belli miktara kadar tuzda bulunabilecek. İyotlu ve iyotsuz yemeklik tuzda, kilogram başına 0.1 miligrama kadar civa, 0.5 miligrama kadar kadminyum, 2 miligrama kadar kurşun, 2 miligrama kadar bakır, 0.5 miligrama kadar da arsenik bulunabilecek. Bu maddelerin belirlenen limitlerde olup olmadığı analiz edilecek.
Tuzun ambalaj malzemesi insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde olacak. Paketlerde iyot içeriği, tuzun sınıfı ve tipi bilgileri de yer alacak. Genellikle uzun ömürlü ya da bozulmayan niteliğiyle bilinen tuzun paketlerinde, tavsiye edilen tüketim tarihi zorunlu olacak.
TUZ AMBALAJLARI NASIL OLACAK?
Tuz ambalajlarında; üretici, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin unvanı, kısa adı veya tescilli markası yer alacak. Tuz paketlerinde sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalaj üzerine, ‘Türk Malı’ ibaresi konulacak.
Yemeklik tuz için hazırlanan yeni standarda göre tuz ambalajları, ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde olacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...