Bir WhatsApp’ın bilmem kaç TÜPRAŞ ettiğinde, 10 çocuğun yarattığı değerin koskoca fabrikaların ürettiği değeri fersah fersah geçtiğine, WhatsApp’ın bizdeki genç girişimcilere örnek olması gerektiğine dair herkes birşeyler söyledi. Hayret etmemizi istediler. Ağzımızın suyu akmalıydı. “Vay be!” demeliydik. Bu ABD bambaşka bir yer. Zaten Google da iki arkadaşın evlerinin garajında kurduğu bir şey değil miydi!
WhatsApp’ın başarısını yadsımıyorum. 450 milyon kullanıcının cep telefonunda anlık iletişim için sürekli kullanılan bir uygulamaya dönüşmesine de gıpta ile bakıyorum. Ancak ne olursa olsun objektif kriterlere göre WhatsApp’ın 19 milyar dolar etmeyeceğini biliyorum. Bu işte başka bir iş olmalı.
RAKİPLERİNİ GEÇECEK
Benim tahminim şudur: İnternet içeriği şu anda iki farklı internet sitesi üzerinden manipule ediliyor. Dünya üzerinde bir milyara yaklaşan bir nüfus, ücretsiz ve gönüllü olarak çoğunlukla çalışma mantıkları birbirinden tamamen bağımsız iki mecraya, Facebook ve Twitter’a içerik yüklüyor. Bu ikiliye Google’ı da eklemek lazım. Nitekim Google sadece arama eğilimleri ve e-posta hizmetlerini domine etmiyor, tüm dünyada internet üzerinden üretilen reklamcılığı da büyük oranda Google kontrol ediyor.
Ancak hala eksik bir taraf var. Sesle iletişim hala yerel kaynakların elinde. Bu alanda büyük yatırımlar yapıldı/yapılıyor. Microsoft’un satın aldığı Skype ve benzer uygulamalar uzun zamandan beri zaten kullanılıyor. Ancak Facebook, eriştiği akıl almaz üye sayısına, ek hizmetleri empoze etme hususunda diğer rakiplerinden daha etkili olacak. İletişimin hiçbir türünü yerel hizmet sağlayıcılarının insafına bırakmayacaklar.
BİRBİRLERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR
Bu arada WhatsApp’ı 19 milyar dolar yapan şeyi Oscar ödül töreninde görmek lazım. Marka haline gelmiş bir ödül töreni, sunucularından ödül alanlarına kadar tamamının ‘tüm dünyayı etkilediğinin farkında olduğu’ bir atmosfer. Ve bu atmosfer içinde sunucunun attığı 46 dakika içinde bir milyondan fazla insan tarafından retweetlenen tweet. Oscar ödüllerini toplayan Gravity filmi için NASA’nın bir gün batımı fotoğrafını onlara ithafen tweetlemesi.
Aslen tamamı standart düz şirketler olan bu kuruluşların birbirlerinin etki alanlarına ölümüne sahip çıkmaları... Oscar’da Twitter pazarlaması, Twitter’da Oscar hashtag’i, Oscar alan uzaylı filmse o filme Twitter üzerinden NASA desteği... O denli spontane, o denli kompleksiz bir kabul ediş...
Şirketleri büyüten, dev yapan işte bu. Dünyanın başka hiçbir yerinde üç-beş çoluk çocuğun yaptığı bir cep telefonu uygulamasına bu kadar para verilmesi ‘mantıklı’ bulunmaz. Oysa bu, ‘büyük devlet’ algısına mütevazı bir katkıdır. Dört TÜPRAŞ değerinde mütevazı bir katkı...
,star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...