Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Göktürk 2 Uydusu'nun 2,5 metre çözünürlükte olduğunu belirterek, "Yeni çalışmamız 2018 sonuna kadar 50 santimetre çözünürlükte yeni bir uyduyu fırlatmak. Yani Göktürk 2'yi yenileme" dedi.
Işık, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker ve üyelerle derneğin merkezinde bir araya geldi.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işık, yerli imkanlarla Göktürk 2'yi geliştirdiklerini ifade ederek, "İyi ki zamanında geliştirmiş ve fırlatmışız. 23 Temmuz'dan sonraki terörle mücadelede Göktürk 2'nin bize inanılmaz faydası oldu. Uydu her 2,5 günde bir Kandil'in üzerinden geçiyor ve fotoğraflıyor. Bir çukur mu kazılmış, bir tümsek mi var, baraka mı yapılmış, duvar mı çekilmiş onları görüyor" diye konuştu.
Işık, ardından diğer yerel istihbaratla bilgilerin teyit edildiğini ve teyitten sonra askerin, Genelkurmay Başkanlığının gerekli çalışmaları yaptığını söyledi. Operasyonlar başlayınca nokta atışların yapıldığını hatırlatan Işık, "Daha önceden de Türkiye olarak Kandil'i defalarca bombalamıştık ama biz Kandil'e bomba atarken teröristler mağarada keyif çatıyordu. Şimdi Kandil'de barınamadılar. Niye? Nokta atışı yapıldı. Mühimmat deposunu yapmışlar, üzerine de ağaç dikmiş yeşillendirmişler. Onlar zannediyor ki Türkiye Cumhuriyeti burada bir şeyin varlığını bilmiyor ama öyle bir nokta atışı yapıldı ki mühimmat deposu günlerce yandı" ifadelerini kullandı.
Bakan Işık, Türkiye'nin bu teknolojiyi kullandığı için son dönemlerde yapılan operasyonlarda bu kadar başarı elde ettiğini dile getirdi.
Göktürk 2 Uydusu'nun 2,5 metre çözünürlükte olduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti:
"Yeni çalışmamız 2018 sonuna kadar 50 santimetre çözünürlükte yeni bir uyduyu fırlatmak. Yani Göktürk 2'yi yenileme. Göktürk 2 geliştirilmeseydi Türkiye şimdi dışarıdan bir uydu almak durumunda kalacaktı. Uydunun yazılımını yapan ülke veya şirket, belli kısıtlamaları koyduğu zaman sizin onunla arzu ettiğiniz hizmeti alma şansınız olmayabilir ama yazılım kendinize aitse istediğiniz yerden görüntü alıyorsunuz. Göktürk 2'yi daha önce bir Ar-Ge projesi olarak geliştirdiğimiz için şimdi çok daha düşük bir maliyetle 50 santim çözünürlükte Göktürk 2 yenileme uydusunu yapabileceğiz. Bunun anlamı şu, 5 kat daha net görüntü alacağız. Ama Göktürk 2'yi yapmamış olsaydık bu bizim için çok zor bir proje olacaktı, şimdi çok kolay bir proje oldu."
Yeni uyduya hiperspektral kamera da takacaklarını vurgulayan Işık, böylece tarımda mahsulün çok daha yakından izlenebileceğini söyledi. Bir tarlada Hint keneviri mi yoksa yonca mı var, bunun çok daha net görüleceğini anlatan Işık, yeni uydunun Türkiye'nin üzerinden günde 4 defa geçeceğini bildirdi.
Şu anda fırlatma teknolojisiyle ilgili çalışmanın sürdürüldüğüne değinen Işık, bu konuda Savunma Sanayii Müsteşarlığının öncü olacağını kaydetti. Işık, bu konuda 2020 yılında yetkinlik kazanmayı hedeflediklerini kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...