Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak için Mısır'ın önerdiği ateşkes girişimine bağlı olduklarını belirterek, onun dışında hiçbir girişimin kabul edilmeyeceğini söyledi.
Ramallah'taki Filistin yönetimi toplantısında konuşan Abbas, "Mısır'ınateşkes girişimine bağlı kalacağız ve onun dışında hiçbir girişimi kabul etmeyeceğiz. Mısır arabulucu değil, asıl taraftır" dedi.
Abbas, Filistin yönetiminin öncelikli olarak önem verdiği konunun İsrail saldırılarını ve akan kanı durdurmak, ardından da Gazze'yi imar etmek olduğunu belirtti.
"Gazze'de yaşananlar hiçbir savaşta yaşanmadı" diyen Abbas, "Bu akşam Filistin heyeti Gazze'deki ablukanın kaldırılması noktasında nihai anlaşmaya varmak amacıyla yeniden müzakerelere başlamak üzere Kahire'ye doğru yola çıkacak" diye konuştu.
Konuşması sırasında Mescid-i Aksa meselesini de ele alan Abbas, İsrail'in Aksa'yı "zaman ve mekan" olarak bölme çabalarına ilişkin, "Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir. Bölünmesini asla kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Kalıcı ateşkesin sağlanması için İsrail'i Gazze ablukasını kaldırmaya çağırdı"
İslami Direniş Hareketi (Hamas) Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, kalıcı ateşkesin sağlanması için İsrail'i Gazze ablukasını kaldırmaya çağırdı.
Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'deki ablukanın kaldırılması, bölgenin imarı ve saldırıların durdurulması yönündeki taleplere olumlu cevap verilmesi, İsrail ve Filistinlileri kalıcı ateşkesin sağlanmasına yaklaştırır. Bunun dışındaki herşey işleri zorlaştırır" denildi.
Açıklamada, Filistin halkının söz konusu taleplerinin insancıl ve adil talepler olduğu belirtildi.
Mısır'ın arabuluculuğunda başkent Kahire'de Filistin ve İsrailli taraflar arasında kalıcı ateşkesin sağlanması için yapılan dolaylı görüşmelere devam edilecek. Taraflar arasında anlaşmaya varılan 5 günlük ateşkesin süresi de 18 Ağustos Pazartesi sona erecek.
Filistin tarafının Gazze'de ateşkes sağlanması için ortaya koyduğu istekler arasında "liman ve havaalanı inşası, ablukanın kalkması, İsrail ordusunun 7 Temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi, Gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi, Oslo öncesi tutukluların da aralarında bulunduğu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması ve İsrail'in bu anlaşmalara bağlı kalması" gibi şartlar bulunuyor.
İsrail heyeti ise temel iki istek üzerinde duruyor. Bunlar, Gazze'nin yeniden imarına karşılık Hamas tarafından düzenli ateşkesin sağlanması ve silahsızlandırılması olarak sıralanıyor. Bu son isteğe Filistintarafı tamamen karşı çıkıyor.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |