İsrail’in 12. Kanalı’nın tanınan siyasi analisti Amit Segal konuya ilişkin bilgi paylaştı. Segal’a göre Trump yönetimi Gazzelileri üç bölgeye yerleştirmeyi planlıyor. Kanal 12 televizyonuna göre Trump’ın son açıklamaları rastgele değil, önceden hazırlanmış planların parçası.
Beyaz Saray Sözcüsü Caroline Levitt de Gazze planına dair konuştu. Planın “tarihi” nitelikte olduğunu belirtti. Levitt son açıklamasında, ABD askerlerinin Gazze’ye konuşlandırılmayacağını vurguladı. Planın bölge ülkeleriyle birlikte yürütüleceği aktardı ama hangi ülkeler olacağını söylemedi.
Trump’ın danışmanlarının bile bu planı basın toplantısında öğrendiği belirtildi.
Somaliland nerede?
Somaliland, 1991’de Somali’den bağımsızlığını ilan eden bir bölge. Şu an Somali’nin özerk bir bölgesi olarak tanınıyor. Fakat Mogadişu’daki merkezi hükümet ile sorunlar devam ediyor. Öyle ki Ankara Mogadişu ve Somaliland arasında arabuluculuk yapıyor.
Somaliland’ın nüfusu 5 milyon civarında. Bölgede göreceli demokratik bir sistem ve büyüyen bir ekonomi bulunuyor. Berbera Limanı, Doğu Afrika’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri. Bölge çöl iklimi ve zorlu çevre koşullarına sahip. Deniz ticareti, tarım ve balıkçılık ile geçimini sağlıyor. Nüfusun çoğunluğunun Sünni Müslümanlardan oluşuyor. Bunun da Gazzelilerin “adaptasyonunda” önemli olduğu düşünülüyor.
Uluslararası tanınma arayışında olan bölgenin ABD desteğine ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.
Puntland nerede?
Somali’nin özerk bir bölgesi olan Puntland’ın nüfusunun 3 milyon civarında. Bu özerk bölge bağımsızlık peşinde değil, federal Somali’nin parçası olmayı tercih ediyor. Arap Yarımadası ile Afrika Boynuzu arasında ticari köprü görevi görüyor. Bosaso Limanı’nın bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğu belirtiliyor. Bölgede deniz ticareti, geleneksel tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütülüyor. Puntland’ın da uluslararası tanınma arayışında. Sünni Müslüman nüfus çoğunlukta. Bölgenin kabile bağlarına dayalı bir sosyal yapıya sahip.
Fas neden gündemde?
Fas’ın Batı Sahra üzerindeki Berberiler üzerinde egemenlik mücadelesi sürüyor. Ülkenin ABD desteğine ihtiyaç duyduğu vurgulanıyor. Batı Sahra konusundaki toprak anlaşmazlığının devam ediyor. Fas büyük çoğunlukla Sünni Müslüman bir nüfusa sahip. İsrail, Fas’ın bölgesel istikrar açısından önemli bir aktör olabileceğini düşünüyor. ABD ile güçlü ilişkilere sahip olduğu ifade ediliyor. Batı Sahra konusunda uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğu aktarılıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...