GENERAL Electric’in (GE) Garanti Bankası’ndaki yüzde 20.85’ine talip olan Rus Sberbank’ın Türkiye aşkı bitmiyor. Kulislerde Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Şekerbank’a talip olduğu konuşuluyor. Geçen hafta banka satın almak için Başbakanlık Yatırım Ajansı’na başvuran Sberbank’ın CEO’su, “Türkiye’de birleşme ve satın alma fırsatlarını değerlendiriyoruz” demişti.
HSBC Küresel ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kervancı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Türk bankalarından biriyle ortaklık kurmak isteyen halka açık olmayan yabancı bir banka tarafından yetkilendirildik” açıklaması kulisleri hareketlendirdi. Kervancı’nın bu açıklamasının ardından gözler Bank Asya’ya çevrilmişti. Kervancı’nın “halka açık olmayan” tanımı taliplinin Körfez sermayesi olacağı tahminlerini güçlendirmişti. Çünkü Batılı bankaların neredeyse tamamı halka açık durumda. Ancak son günlerde kulislerde konuşulan banka Şekerbank. Geçen hafta “Türkiye’de birleşme ve satınalma fırsatlarını değerlendiriyoruz” açıklamasını yapan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Şekerbank’a talip olduğu iddia ediliyor. General Electric’in (GE) Garanti Bankası’daki yüzde 20.85’lik payına bir dönem talip olduğu söylenen Sberbank, satın alma konusunda UniCredit eski CEO’su Aleesandro Profumo’yu görevlendirdi.
Yüzde 26 pazar payı ile Rus bankacılık sektörünün lideri konumunda olan Sberbank, Türkiye’de banka satın almak için geçen hafta Başbakanlık Yatırım Ajansı’na başvurmuştu.
Değeri 781 milyon dolar
Şekerbank’ın yüzde 33.98 hissesi 2007 yılında Orta Asya’nın en büyük bankası olan Bank Turan Alem’e satılmıştı. Ancak 2009 yılında yaşanan global ekonomik krizden olumsuz etkilenen Bank Turan Alem kamulaştırılmak zorunda kalmıştı. 2010 Mayıs ayında, Türkiye İhracat Meclisi (TİM) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) organizasyonunda Astana’da gerçekleştirilen Kazak-Türk İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, burada Şekerbank’ın yüzde 33.98 oranındaki hissesinin Kazak devletinin elinde olduğuna işaret ederek, “Hisselerin satılmamasını, Kazakistan’ın Gelecek Fon’una aktarılmasını istiyoruz” demişti.
Yüzde 31.96’sı halka açık olan Şekerbank’ın yüzde 33.98’i BTA Securities JSC’ye, yüzde 33.98’i Şekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na, yüzde 0.08’i ise Pancar Kooperatifleri’ne ait. BTA Securities’in sahibi olduğu hisseler ve oy hakkı Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından Kazakistan Hükümeti Varlık Fonu-Samruk Kazyna adına tanımlanmış durumda. 2007 yılında satılan hisselerin yüzde 19.55’i Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na yüzde 14.43’ü ise Şekerbank T.A.Ş. Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı’na aitti.
Şekerbank’ın piyasa değeri dünkü kapanış rakamlarına göre, 1 milyar 230 milyon TL (780.7 milyon dolar) seviyesinde bulunuyor. 2010 yılında 170.2 milyon TL net kar açıklayan Şekerbank’ın aktif büyüklüğü 11.4 milyar TL. Şekerbank’ın 266 şubesi ve 3 bin 485 çalışanı var.
Toplam aktifleri 274 milyar dolar
1841 yılında kurulan Sberbank, Rusya’nın en büyük bankası. Banka adını özellikle kredilerde hissettiriyor. Sberbank’ın aktif büyüklüğü Rus bankacılık sisteminin yüzde 27’sini oluşturuyor. The Banker Dergisi, Sberbank’ın aktif büyüklükte dünyada 43’üncü sırada olduğunu açıkladı.
Sberbank, mevduat bankacılığında yüzde 48, tüketici kredisinde yüzde 32 ve şirket kredilerinde yüzde 31’lik paya sahip. Rus bankanın toplam 241 bin çalışanı var.
Sberbank, Kazakistan, Belarus, Ukrayna’da faaliyet gösterirken, Almanya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde de ofis açtı. Rusya Merkez Bankası, 16 Nisan 2010 tarihinde Sberbank’ın yüzde 57.58 oranındaki hissesini satın aldı.
2010 yılının 9 aylık mali tablolarına göre Sberbank’ın toplam aktif büyüklüğü 274 milyar dolar seviyesinde.
Türkiye cazip bir pazar
Sberbank’ın CEO’su German Gref, bankanın Türkiye, Doğu Avrupa ve Asya’da birleşme ve satın almaları değerlendirdiğini söylemişti. Gref, “Herhangi bir seçeneği göz ardı etmiyoruz, ancak seçenekler hem fiyat açısından hem de potansiyel gördüğümüz pazarlarda yapmak istediklerimiz açısından uygun olmalı” demişti.
GAZETEVATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...