Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç Deniz Kaya sinüs ile ilgili herkesin bilmesi gerekenleri anlattı.
Sinüsler yüz kemikleri arasında yer alan içi hava dolu hücrelerdir. İçlerinde burunu nemlendirmek için mukus denilen salgılar üretilir. İnce bir yolla burun içine gider ve bu salgılar burun içine direne edilir. Nezle gibi burunda bir enfeksiyon meydana geldiğinde burun içi ödem yapar ve şişer. Bu hal mukusun burun içine girmesine engel olarak sinüs içinde birikmesine ve sinüs içerisi basınç artışına neden olur.
SİNÜZİTE BAĞLI BAŞ AĞRILARISININ BELİRTİLERİ
Her baş ağrısı tabiki sinüzit kaynaklı olmayabiliyor. Bazen migren ve gerilimden dolayı nörolojik baş ağrıları sinüzit ağrıları gibi algılanabilir.
Özellikle yüzün ön kısmında (yanaklar, alın ve göz arkalarında) ağrı hissedilir.
Gündüzleri daha etkili olup gün içerisinde azalma gösterirler.
Baş hareketleriyle genellikle başı öne eğmekle ağrıda yükselme meydana gelir.
Isı farklılığından (sıcak ortamdan soğuk ortama geçildiğinde) ağrı şiddetinde farklılık gösterir.
Diğer sinüzit semptomlarıyla (burun akıntısı, tıkanıklık, yüzde basınç hissi...) birlikte meydana gelir.
Akut sinüzitler tedavi yapılmadığında daha da kötüye gidebilir. Astım atakları gibi problemlere neden olabilir. Uygun tedavi edilmediğinde kronik sinüzit meydana gelir. Enfeksiyon beyin zarlarına geldiğinde menenjit görülebilir. İltihabi durum göze ulaştığında ise görme sıkıntıları, göz hareket bozuklukları gibi rahatsızlıklar görülebilir. Genellikle çocuklarda meydana gelen orta kulak iltihaplarının en önemli sebeplerindendir.
(HABER365)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...