Genelkurmay, 'akredite' listesini değiştirdi. Yeni listede TSK'nın faaliyetlerine davet edilmeyecek isimlere 'güvenilir olmayan, olumsuz' listesinde yer verilirken, hedefin, “bu isimlerin itibar görmemesini sağlamak” olduğu belirtildi. Nokta dergisi, Genelkurmay'ın yeni 'medya değerlendirme ve akreditasyon' çalışmasını açıkladı. Derginin kapak konusu olan Ahmet Şık imzalı haberde, yeni çalışma, 28 Şubat döneminde basın - yayın kuruluşları ve çalışanları hakkında hazırlanan “andıç”a benzetildi.
Habere göre, Genelkurmay Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nce hazırlanıp Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak'ın onayıyla Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'a gönderilen, “Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi” konulu üç sayfalık yazıda, “akreditasyon uygulamasının 1997 yılında başlatıldığı” hatırlatılıyor.
CASUSLUK TEHLİKESİ!
Yazıda, “bazılarının güvenilir olduğu, bazılarının güvenilir olmadığı sonucundan hareketle güvenilir basın-yayın kuruluşlarının yer aldığı bir 'Akreditasyon Listesi' oluşturulmuştur” deniliyor.
Akreditasyonun gerekçesi de, “gazetecilerin casusluk da yapabilecekleri” endişesiyle açıklanıyor: “Güvenilirlik düzeyi düşük basın-yayın kuruluşlarının TSK bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlere katılımı kısıtlanmış ve anılan faaliyetlere ancak güvenilirlik denetiminden geçen basın kuruluşları mensuplarının katılımı sağlanmıştır. Böylelikle, TSK'nın basın faaliyetlerinin; bölücü ve yıkıcı akımlara destek veren basın kuruluşları mensuplarının provokasyon ve kamuoyunu kasıtlı olarak yanlış bilgilendirme girişimlerinden korunması ile bunların askeri bölge, birlik ve tesislere girerek istihbarat elde etmeleri ve bunu bölücü-yıkıcı unsurlara iletmeleri ve askeri birlik, tesis, malzeme ve personele zarar vermelerinin engellenmesi amaçlanmıştır.”
HEDEF 'İTİBARSIZLAŞTIRMAK'
Yazıda, “güvenilir olmayan” sınıfına alınan basın kuruluşları ve gazetecilerle ilgili şu ifade de dikkat çekiyor: “Güvenilir olarak değerlendirilmeyen basın-yayın kuruluşlarına akreditasyon verilmeyerek bunların kamuoyunda itibar görmemesi sağlanmıştır.”
KARŞITLAR VE YANLILAR
Yazının EK-A bölümünde, basın-yayın kuruluşlarını sermaye yapıları, politik tutumları ve yazar kadrolarıyla inceleniyor, son bir yılda TSK hakkındaki haberler olumlu ve olumsuz olmak üzere sınıflandırılarak, bir değerlendirme yapılıyor. Bu değerlendirme, 'güvenilir' sayılan bir gazetenin bütün yazarlarına 'güvenilirlik' sağlamadığını da ortaya koyuyor. Akredite gazetelerin TSK'nın basına açık faaliyetlerine davet edilmemesi gereken “TSK karşıtı” yazarları tek tek sıralanıyor. Yazıda, “askerin siyasete müdahalesine” ve “askeri harekâtlara” karşı olan yazarlar ile “TSK yanlısı” yazarlar da sıralanıyor.
Neden isim yayınlamadık
Akreditasyon yazısında, bazı isimlerin kamuoyunda itibar görmemelerini sağlamak için 'güvenilmezler' listesine alındığı belirtildikten sonra, bu isimler tek tek sıralanıyor. 'İtibarsızlaştırma' amacına hizmet etme payı çok küçük de olsa, bu isimleri yayınlamamayı tercih ediyoruz.
Gizli patron Tuncay Özkan
Yazıda, Kanaltürk televizyonu “izlenmesi ve akreditasyonunun devam edip etmemesine karar verilmesi” gereken bir kanal olarak nitelendirilirken, sahipleri başka isimler görünmesine rağmen, “gizli sahibi”nin Tuncay Özkan olduğu belirtiliyor. Yazıda, Özkan'ın da, “TSK'nın basına açık toplantılarına davet edilmeyecek” gazeteciler arasında sayılması dikkat çekiyor.
İşte TSK'nın yeni listesi...
Andıç'ın TSK karşıtı yazarları
Mehmet Ali Birand, Cüneyt ülsever, Hadi Uluengin,Ece Temelkuran, Çetin Altan, Hasan Cemal, Can Dündar, Nuray Mert, Yıldırım Türker, Murat Belge, Hasan Celal Güzel, Soli Özel, Ergun Babahan, Umur Talu Mehmet Altan, Engin Ardıç, Faruk Mangırcı, Ömer Lütfi Mete, Oral Çalışlar, Hikmet Çetinkaya, Alican Satılmış, Lale Sarıibrahimoğlu, Derya Sazak, Taha Akyol, Nazlı Ilıcak, Ufuk Güldemir, şakir Süter, Güngör Mengi,Bilal Çetin, Ruhat Mengi, Okay Gönensin ve Nihat Genç
Andıç'ın TSK yanlısı yazarları
Ertuğrul Özkök, Özdemir İnce, Fatih Çekirge, Bekir Coşkun, Mehmet Y.Yılmaz, Fikret Bila, Melih Aşık, Semih İdiz, Doğan Haper, Güneri Civaoğlu, Nail Güreli, Yasamein Çongar, Güngör Uras, Güler Kazmacı, Yazgülü Ladoğan, Hakan Çevik, Kurtul, Altuğ Saygı Öztürk, Mehmet Türker, Rahmi Turan, Hüseyin Avuç, Ali Öztürk, Fatih Altaylı, Erdal Şafak, Aslı Aydıntaşbaş, Muharrem Sarıkaya, Hakkı Yalçın, İlker Sarıer, Mehmet Çetingüleç Serdar Turgut, İsmail Küçkkaya, Güler Kömürcü, Ali Saydam,Servet Kabaklı, Sırrı Yüksel Cebeci, Deniz Ülke Arıboğan, Deniz Som, Ali Sirmen, Emk. Tüm General Doğu Silahçıoğlu, İlhan Selçuk, Yılmaz Öztuna, Nuri Elibol,Fuat Bol, İsmet Giritili, Taylan Sorgun, Yıldıray Çiçek, Nejdet B. Sıvaslı, Ali Öncü, Orhan Karataş, Sadi Somuncuoğlu, Hayri Köklü, Altemur Kılıç, Yavuz Selim Demirağ, Altan Öymen, Behiç Kılıç
------------
Hürriyet gazetesi
Genel anllamda olumlu bakaılan belgede iki yazara özellikle dikkat çekiliyor Cüneyt Ülsever ve Hadi Uluengin. "Askeri harekata karşı oldukları bilinmektedir" notu düşülüyor.
Emin Çölaşan'ın genel olarak olumlu bulunduğu belgede Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök için yazdığı yazılar nedeniyle Çökaşan'a da dikkat çekiliyor.
Radikal gazetesi
Gazetenin akreditasyonun devam edilmesiyle birlikte "TSK karşıtı" yazarlardan Hasan Celal Güzel, Nuray Mert, Murat Belge,ve Yıldırım Türker'in basına açık faliyetlerine davet edilmemesinin altı çiziliyor.Dikkat çekici yorumlardan biri de gazetenin Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'le alakalı. "Başarılı ve hırslı bu yüzden ilişkilerde özel dikkat gerektirir" notuyla Murat Yetkin'in kişisel bilgilerine de yer veriyor.
Kanaltürk
Genel olarak olumsuz olmakla birlikte "Tuncay Özkan'ın TSK'nin basına açık faliyetlerine davet edilmemesini ve kanalın bir müddet izlenmesini müteakip akreditasyonunun devamı yada iptaline karar verilmesini,tensip emirlerinize arz ederim"
Habertürk
Akreditasyonunun devam etmesiyle birlikte,"kanalda zaman zaman asker karşıtı görüşlere yer veren Erol Mütercimlerin ve Ufuk Güldemir'in TSK'nin basına açık faliyetlerine çağrılmamasını" diyerek iki isme rezerv koyuluyor
Skytürk
SKY Türk'te ise bir yorumcu hakkında, 'radikal açıklamaları' nedeniyle akreditasyonunda sakınca bulunduğu belirtiliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |