Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da dün düzenlenen "devlet başkanlığı" seçimini eski "Başbakan" Raul Hacimba kazandı.
Abhazya Merkezi Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, tüm sandıkların açıldığı ve ön sonuçlara göre Raul Hacimba'nın oyların yüzde 50,57'sini (50 bin 494 oy) alarak seçimi kazandığı bildirildi.
Adaylardan Abhazya Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı Aslan Bjaniya'nın yüzde 35,91 (35 bin 860 oy), "Savunma Bakanı" Merab Kişmariya'nın yüzde 6,4 (6 bin 389 oy), eski "İçişleri Bakanı" Leonid Dzyapşba'nın ise yüzde 3,4 (3 bin 397) oy aldığı belirtildi.
Seçimin galibi Raul Hacimba, 1958 yılında Abhazya'nın Tkuarçal kentinde doğdu. 1984 yılında hukuk eğitimini tamamlayan Hacimba, Sovyetler Birliği Ulusal Güvenlik Birimi (KGB) kurslarına katıldı.
Sovyet döneminde Abhazya'da KGB görevlisi olarak çalışan Hacimba, 1992-1993 yıllarında Gürcü-Abhaz çatışmasında Abhaz ordusunda istihbarat elemanı olarak görev yaptı. Abhazya'da Ulusal Güvenlik Birimi'nde çeşitli görevler üstlenen Hacimba, 1991 yılında kurumun başına getirildi ve 10 yıl bu görevi sürdürdü.
Daha sonra "başbakan yardımcısı", "savunma bakanı" görevlerini üstlenen Hacimba, 2003-2004 ve 2005-2009 yıllarında "başbakan" olarak görev yaptı.
2009'da "Abhazya Ulusal Birlik Partisi" başkanlığına seçilen, 2012'de milletvekili olarak parlamentoya giren Hacimba, 2004, 2009 ve 2011 yıllarında da "devlet başkanlığı" için adaylığını koymuş fakat kazanamamıştı.
Gürcistan'da, 1992-1993 yıllarında Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Rusya'nın saldırısıyla 2008'de Gürcistan ile 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.
Rusya'nın yardımlarıyla Gürcistan'dan bağımsız hareket eden ülkede, Mayıs 2014 sonlarında yönetim karşıtı protestolar başlamış, işsizlik ve hayat pahalılığı gerekçesiyle başkanlık binasına yürüyen binlerce Abhaz, başkanın istifasını talep etmişti. Protestocular "hükümet" ve televizyon binasını işgal etmiş, "Devlet Başkanı" Ankvab, Gudaut bölgesindeki Rus askeri üssüne sığınmak zorunda kalmıştı. Ankvab, baskılara dayanamayarak istifa etmiş, parlamento 24 Ağustos'ta erken seçim yapılması kararı almıştı.
Azerbaycan seçimi tanımadığını açıkladı
Azerbaycan, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da yapılan "devlet başkanlığı" seçimini tanımadığını açıkladı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ile egemenliğine destek verdiğimizi bir kez daha belirtiyor, Abhazya'da yapılan sözde seçimi tanımadığımızı bildiriyoruz" denildi.
1992-1993 yıllarında Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. 2008'de Gürcistan ile 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.
Rusya'nın yardımlarıyla Gürcistan'dan bağımsız hareket eden ülkede 2014'ün mayıs ayında yönetim karşıtı gösteriler yapılmış, işsizlik ve hayat pahalılığı gerekçesiyle başkanlık binasına yürüyen binlerce Abhaz, başkanın istifasını talep etmişti. Protestocular "hükümet" ve televizyon binasını işgal etmiş, "Devlet Başkanı" Ankvab, Gudaut bölgesindeki Rus askeri üssüne sığınmak zorunda kalmıştı. Ankvab, baskılara dayanamayarak istifa etmiş, parlamento 24 Ağustos'ta erken seçim yapılması kararı almıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...