Sabancı Merkez Camii'nde düzenlenen ve 5 gün sürecek olan seminere çok sayıda kadın ve erkek hacı adayı katıldı.
Seminerde konuşan Seyhan Müftüsü Yusuf Eseroğlu, hacda vatandaşların sarımsak ve soğan yememesi uyarında bulunarak, "Hacca gidecek olan vatandaşlar kalabalık bir toplum içerisine girecek. Bu nedenle temiz giyinmeli, kokmamalı. Ağız kokusu yapacak olan sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerden uzak durulmalı. Zaten camiye gelen vatandaşta bu yiyecekleri namaz kılan arkadaşını rahatsız etmemesi için yememeli. Ayrıca hacca gidenler kafile başkanının dediğine harfiyen uymalı. Kesinlikle küfür edilmemeli. Hacca giden her yönüyle tertemiz olmalı. Bütün pislikten arınmalı" dedi.
Kadın hacı adaylarına da uyarılarda bulunan Eseroğlu, "Türkiye'den Suudi Arabistan'a nohut, fasulye, tereyağı, mercimek ve un gibi gıdalar götürmeyin. Kocanız hac boyunca börek yemesin, bir şey olmaz. Bunlara çok dikkat etmek gerekir" diye konuştu.
Adana Müftüsü Mehmet Barış ise ibadet eğitiminin çok zor olduğunu vurgulayarak, "Hacı adaylarına eğitim şart. Çünkü oraya Avrupa'dan, Asya'dan ve dünyanın dört bir yanından değişik ırklardan insan geliyor. Değişik insanlarla bir arada yaşamak çok zor. 5 gün sürecek olan bu seminerlerde hacı adaylarının orada ne gibi güçlükle karşılaşacaklarını, güçlüklerle nasıl baş edebileceklerini anlatıyoruz. Verilen 5 günlük eğitimin ardından hacı adayları oraya gittiklerinde Türkiye'de nasıl davranıyorsa orada da öyle davranmayı öğreniyor. Aslında camilerde verilen bu eğitimler yetersiz. Önümüzdeki yıldan itibaren hacı adaylarına okullarda sınıflarda eğitim vermeyi düşünüyoruz. Çünkü ibadet eğitimi, eğitimlerin en zoru" açıklamasında bulundu.
Barış, bu yıl Türkiye'den ilk hacı kafilesinin 21 Kasım 2006 tarihinde hareket edeceğini de hatırlatarak, "Hacı adayları aldıkları eğitimden sonra sıralarının gelmesini bekleyecek. İlk hacı kafilesi 21 Kasım 2006 tarihinde hareket edecek. Bu yıl bir hacının maliyeti 2 bin 100 Euro ile 6 bin 200 Euro arasında değişti. Maliyet, geçen yıl bin 900 Euro'dan başlarken bu yıl 2 bin Euro'dan başlaması tüm masrafların Diyanet İşleri Başkanlığı'nın karşılamasından kaynaklanıyor. Geçen yıl Başkanlık yemeklere karışmıyordu ancak bu yıl kimse yemek pişirme derdi ile uğraşmayacak. Her şey Başkanlığımız tarafından karşılanacak. Çadırlarda artık yemek pişirmek kesinlikle yasak" değerlendirmesini yaptı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...