Mint Fuarcılık tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Sivil Havacılık ve Hava Limanları Fuarı (AIREX), Atatürk Havalimanı E Kapısı'ndaki genel havacılık terminali apronunda açıldı.
Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, havacılığa olan ilginin gittikçe arttığını belirterek, bu ilgi artışının arka planında Türkiye'de havacılık sektöründe son 5 yılda yaşanan gelişmelerin bulunduğunu kaydetti.
Dünyanın küreselleşme sürecine hızla devam ettiğini ve küreselleşmenin getirdiği en önemli fırsatın da ülkelerin birbirlerine yakınlaşmaları olduğunu ifade eden Yıldırım, özellikle bilgi iletişim sektöründeki gelişmelerin sınır ve zaman kavramını ortadan kaldırdığını dile getirdi.
Geçtiğimiz haftalarda dünya sivil havacılık taşımasının yüzde 96'sını elinde bulunduran IATA'nın da genel kurulunun İstanbul'da yapıldığını hatırlatan Yıldırım, bu genel kurulda özellikle artan petrol fiyatları nedeniyle sivil havacılığın dünyadaki geleceğinin masaya yatırıldığını anlattı.
Yıldırım, havacılığın küresel gelişmelerden en önce etkilenen sektörlerden biri olduğunu belirterek, gerek turizm gerekse ekonomik faaliyetlerin ulaşımdan ayrı düşünülemeyeceğini vurguladı.
Herhangi bir krizde insanların fedakarlıkta bulunacağı ilk şeyin seyahat olduğunu ve öncelikle hava yoluyla yapılan seyahatin akla geldiğini anlatan Yıldırım, petrol fiyatlarındaki artışların havacılıkta beklenmedik küresel bir durgunluğa yol açmaması dileğinde bulundu.
Bakan Yıldırım, bunun küresel bir sorun olduğunu ve çözümün de küresel bir boyutta aranması gerektiğini ifade etti.
-''HAVACILIKTA ÖNÜMÜZDEKİ 10-15 YIL İÇİNDE ÇOK BÜYÜK BİR GELİŞİM SÖZ KONUSU''-
Havacılıkta önümüzdeki 10-15 yıl içinde çok büyük bir gelişimin söz konusu olacağını dile getiren Bakan Yıldırım, şöyle dedi:
''Ülkeler sürekli büyüme hedefleri yapmakta, buna göre de filolarını güçlendirme yoluna gitmektedirler. Türkiye, havacılıkta gerek hava alanlarının işletilmesi bakımından gerekse hava taşımacılığının ülke çapında yaygınlaştırılması bakımından son yıllarda gözle görülür bir gelişme kaydetmiştir. Bugün Türkiye'nin toplam hava trafiğinin yüzde 80'inden fazlasını idare eden havaalanları tamamen özel sektör tarafından yapılmış ve işletilmeye devam etmektedir.
Bizim politikamız, havacılıkta serbestleşme sürecini devam ettirmek, bunun yanı sıra belirli bölgelerde yoğunlaşan hava taşımacılığını yurdun kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına her tarafa yaymaktır. Bu yüzden de faal olmayan hava alanlarımızı birer birer devreye sokuyoruz. Öyle ki sadece İstanbul, Ankara, İzmir üçgeninde sıkışan havacılığımızı bugün artık 40 ayrı havaalanına, 6 ayrı aktarma istasyonundan gerçekleştirmiş bulunuyoruz.''
Bakan Yıldırım, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 35, Sabiha Gökçen'den 15, Ankara'dan 24, İzmir'den 17, Antalya ve Trabzon'dan 7, Kayseri'den 6, Gaziantep ve Diyarbakır'dan 5, Bursa'dan 3 noktaya iç hat uçuşunun bulunduğunu söyledi.
Yıldırım, bunun havacılıkta çapraz uçuşların başlatıldığı anlamına geldiğini belirterek, ''Bundan sonra çok daha kısa mesafelerde, daha küçük ölçekli uçaklarla hava taksi taşımacılığını başlatacağız'' dedi.
Bakan Yıldırım, bundaki amaçlarının, ana noktalardan ülkenin tarihi, kültürel ve turistik bölgelerine sürekli seferler yaparak hem iç turizmi hem de ulusal turizmi güçlendirmek, zamandan tasarruf yaparak ekonomik verimliliği artırmak olduğunu vurguladı.
AIREX Fuarı'na her yıl ilginin arttığını kaydeden Yıldırım, bu yıl fuarda 40'ın üzerinde sivil taşıma aracının sergileneceğini söyledi.
-YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNÜN ÖNEMİ-
Yıldırım, sivil havacılık gelişirken bir yandan da sivil havacılık eğitimi, yetişmiş insan gücü ve bakım merkezlerinin kurulmasının önem taşıdığını, bu yönde de çok ciddi gayretlerin sürdürüldüğünü ifade etti.
Ülkenin en önemli işletmelerinden biri olan TAV'ın Tunus'un en büyük havaalanının inşaatını yaptığını, bir havaalanının da işletmesini sürdürdüğünü belirten Bakan Yıldırım, Tunus'ta böyle bir işbirliğinin başlatılmış olmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.
Tunus Ulaştırma Bakanı Abderrahim Zouari'yle iki gündür çok yararlı görüşmelerde bulunduğunu ve tam bir mutabakata vardıklarını belirten Bakan Yıldırım, iki ülke ilişkilerinin hem ticaret hem de turizm faaliyetlerinin arttırılması yolunda yeni bir döneme girdiğini dile getirdi.
Konuşmasında THY'ye de değinen Bakan Yıldırım, şirketin 75 yıllık tarihi boyunca Türkiye havacılığında önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.
THY'nin son yıllarda sektördeki rekabeti dikkate alarak yeniden yapılanmaya gittiğini, iç ve dış hatlardaki hizmet anlayışını gözden geçirdiğini anlatan Yıldırım, THY'nin bugün itibariyle 105 noktaya sefer düzenlediğini, filosunu yüzde 100 artırarak, filo yaş ortalamasını 6'nın altına indirdiğini ifade etti.
Bakan Yıldırım, fuarın ülke ve dünya havacılık endüstrisi için ''hayırlara vesile olması'' dileğinde bulundu.
Yıldırım, daha sonra Tunus Ulaştırma Bakanı Zouari'yle birlikte fuarın açılışını gerçekleştirdi ve stantları gezdi.
Sabah saatlerinde Marmara Denizi'nde yaşanan RO-RO gemisindeki yangınla ilgili basın mensuplarının soruları üzerine Yıldırım, ''Önemli bir sorun yok, giderildi. Garajda kamyonda bir tutuşma olmuş ama kontrol altına almışlar. Herhangi bir can, mal kaybı yok. Gemi yoluna devam ediyor'' şeklinde konuştu.
Tunus Ulaştırma Bakanı Abderrahim Zouari de fuarı çok başarılı bulduğunu belirterek, bir Türk firması olan TAV'ın Zeynel Abidin Bin Ali'nin adını taşıyacak bir havaalanı projesini Tunus'ta inşa ettiğini, bu havaalanının 20 milyon yolcu kapasiteli olacağını söyledi.
Zouari, iki ülke ilişkilerini ticari ve diğer alanlarda geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |