İSTANBUL - Kadınların idrar yollarının erkeklerinkinden farklı olarak dışarıya kısa bir kanalla açılması, mikroplarla karşılaşma, dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu olan sistite yakalanma riskini artırıyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümünden Doç. Dr. Mutlu Ateş, kadınlarda sistitin daha sık görülmesiyle ilgili şunları söylüyor: “Aslında vücudun dış kısmında yani vaginal bölgede genital flora denilen; belirli oranda iyi ve kötü mikropların barındığı bir ortam bulunmaktadır. Bu flora dış kapı nöbetçisi gibi kötü mikropların içeri girmesine engel olur. İdrar kesesinde ise normalde mikrop bulunmaz yani bu bölge sterildir. Dış ortamda bulunan bu mikropların idrar kesesine girmesi ve çoğalması enfeksiyona (sistite) neden olur. Özellikle genital bölgedeki tahrişler buradaki mikropların idrar kanalına girmesini kolaylaştırır. Ayrıca vücut direncinin azaldığı durumlarda da enfeksiyona yatkınlığı artırabilir.”
Yanma ve sık idrara çıkmanın sistitin en önemli belirtisi olduğunu vurgulayan Dr. Ateş, hastalığa direkt yol açmasa da tatil döneminde havuza, denize girmenin, soğukta kalmanın, uzun süre ıslak ortamlarda bulunmanın ve cinsel ilişkinin kolaylaştırıcı faktörler olduğunu söylüyor: “Bu gibi durumlarda zararlı bakterilerin idrar yolundan mesaneye (idrar kesesine) ulaşması kolaylaşır. İdrarda yanma ve sık idrara çıkmak gibi şikayetler ortaya çıkar. Bu şikayetler en sık görülen sistit belirtileri olsa da, her zaman sistit göstergesi değildir. Aşırı sıvı, çay, kahve tüketilen durumlarda normalde de sık sık idrara çıkma görülebilir. Bunun dışında az su içmeye veya aşırı terlemeye bağlı olarak da idrar miktarı azalır ve rengi koyulaşır. Ve idrar yapma sırasında yanma, sık idrara gitme olabilir. Bu nedenle şikayetler şiddetli değil ise öncelikle alınan sıvı miktarını arttırmak yeterli olabilir.
SIK TEKRARLIYORSA NEDENİ ARAŞTIRILMALI
İlk 24 saat içinde; idrar yaparken yanma ve sık çıkma gibi şikayetlerin tamamen geçmediği ya da idrar yaparken zorlanma, idrarın kanlı gelmesi, kasık ve bel ağrısı, akıntı, idrar tutamama, ateşlenme, halsizlik gibi şikayetlerin eklendiği durumlar idrar yollarında ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir. Bu durumda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Erişkin bir kadında sistit bir yıl içerisinde 3 kez ve daha sık oluyorsa o zaman altta yatan başka nedenlerin de araştırılması gerekir.
Haberin devamı ↓
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |