Sosyal Güvenlik Kurumu, dünyada işsizlik rekoru kırma seviyesine gelen bugünün Türkiyesi'nde aldığı bir kararla işsizlere bir darbe daha vurdu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanma süresini 90 günden 10 güne indirdiğini açıkladı. Oysa 'sosyal güvenlik reformu' olarak nitelenen 5510 sayılı kanuna göre işini kaybedenlerin son 1 yıl en az 90 gün ödenmiş primi varsa kendisi ile eş ve çocukları sağlık hizmetinden 90 gün yaralanabiliyordu. SGK, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren kanunun yanlış uygulandığı, bu sürenin 10 gün olduğunu duyurdu. 17 aydır kanunun yanlış uygulandığını savunan SGK yetkilileri, il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine tedavi süresinin 10 gün olduğunu bildiren yazılar gönderdi. İlgili müdürlükler de bu yazı üzerine tüm bilgisayar ve provizyon programları da buna göre düzenlendi. Süreyi 90 gün olarak bilen işsiz vatandaşlar ve aileleri, artık hastane ve eczanelerden sağlık alamadan dönüyor.
HİZMET İSTEYEN PRİM ÖDEMELİ
SGK'nın müdürlüklere gönderdiği yazıda 'zorunlu olarak sigortalılığı sona ermiş olanlar genel sağlık sigortalısı olması halinde 90 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilir' diye belirtiliyor. Ancak genel sağlık sigortalısı olabilinmesi için kişinin gelir tespiti yaptırması ve eğer kendisinin ve ailesinin geliri asgari ücretin 1/3'ünün üstündeyse prim ödemesi gerekiyor. Yani işsiz kalan kişi sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için prim ödemek zorunda. Yeni uygulamayla kişilerin prim ödemeden alacağı 90 günlük sağlık hizmeti hakkı elinden alınmış oluyor.
Yetkililerinin 'yanlış uygulamışız' dediği iki madde bulunuyor. Sosyal Güvenlik Reformu'nun 67. maddesinde '60'ıncı maddenin birinci fıkrasının 'a' bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, 90 gün daha bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar' deniliyor. Bu maddeye göre 90 gün ödenmiş pirimi bulunanlar 100 gün sağlık hizmeti alabiliyordu.
Aynı kanunun 61 maddesinde '60'ıncı maddenin 1. fıkrasının 'a' bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanların sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün sonra bu bent kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır' diyor. Sosyal güvenlik uzmanları ise 67. maddenin, 61 maddenin açıklamasını da içerdiğine dikkat çekerek sürenin 10 güne indirilmesinin yasaya aykırı olduğunu belirtiyor.
ESKİDEN SÜRE DAHA UZUNDU
5510 sayılı yasa her ne kadar reform olarak sunulsa da daha önceki 506 sayılı Kanuna göre işten çıkarılanlar ilk önce 10 gün daha sonra da bir yıl içinde 120 günlük primleri varsa 6 ay sağlık hizmeti alabiliyordu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |