Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yeniden yüksek büyüme sürecine geçişinin, şimdiye kadar açıklanan vergi ve teşvik önlemleri ardından yeni bir mali programla sağlanabileceğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Krizden çıkışın yolu, üç temel direk üzerinde güven ve istikrarı yeniden tesis etmekten geçiyor. Ancak güven ortamı sağlandıktan sonra, kısa dönemli ve gelip geçici bir iyileşme izlenimi olmaması için de istikrar çok önemlidir. Yani sürekli güven ortamının sağlanması, siyasi ve ekonomik istikrara bağlıdır" dedi.
KRİZ KARŞITI ADIMLAR TAMAMLANMADI
Hisarcıklıoğlu, "Kriz Varsa Çare De Var" kampanyasının "Güven ve İstikrar" içeriğini taşıyan üçüncü aşamasının başlangıcı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. TOBB, Hak İş, Türk-İş, TESK, TİSK, Kamu Sen, TÜSİAD, MÜSİAD ve TİM’in katılımıyla başlatılan seferberliğe birçok sivil toplum kuruluşu tarafından zaman içinde katılım olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şehirlerin belediye başkanları, valiler, oda başkanlarının birlikte sokağa çıkıp alışveriş yaptıklarını ve ekonomik hayatı canlandırma mesajı verdiklerini bildirdi.
Hükümetin ilan ettiği KOBİ’lere garanti desteğinin sevindirici olduğunu, olumlu havanın uygulama aşamasında da hiçbir sorunla karşılaşılmadan devam etmesini dilediklerini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Krizle mücadele için atılması gereken adımları tamamlamış değiliz. Özellikle iç pazarı hareketlendirmek için önlem almaya devam etmeliyiz. ÖTV ve KDV indirimlerine devam edilmelidir. Özellikle, mevsimsel olarak talep artışı beklenen sektörlerde söz konusu uygulamalar başlatılmalıdır" dedi.
Hisarcıklıoğlu, "Hükümetimizin kamu maliyesi konusunda ne yapacağına karar vererek yolumuzu aydınlatmasını bekliyoruz. Alınacak tedbirlerin bütüncül bir şekilde ortaya konması ekonomiye duyulan güveni artıracaktır" şeklinde konuştu.
KRİZE KARŞI DÜNYADA BİR İLK
Rifat Hisarcıklıoğlu, farklı düşüncedeki kesimlerin Türkiye’nin en önemli meselesinde bir araya gelerek "Kriz Varsa Çare De Var" dediğini belirtirken, "Krize karşı çare tartışılmaya başlanmıştır. Dünyada bir ilk olarak, 19 farklı sivil toplum örgütüyle, çok güçlü bir sivil çare arayışını ortaya koyduk. Bu girişim krize karşı sivil bir duyarlılık girişimidir. Bu direnç çare üretmeye devam edecek. Biz krize çare de var diyoruz. Krize yenilmeyeceğiz diyoruz, Türkiye’nin yüzü gülecek diyoruz. Hükümetimiz toplumun bütün kesimlerine desteğini sürdürmelidir. Türkiye’nin ihtiyacı güven ve istikrardır" dedi.
GÜVEN İÇİN HÜKÜMETE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞMEKTEDİR
Tüketicinin ilk haftada verilen "Eve Kapanma Pazara Çık" mesajını aldığını belirten, ikinci hafta için "Kimse İşini Kaybetmesin" sloganını seçtiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Çareye odaklı bir tartışma süreci başlattık. Amacımız, bu kısır döngüden kurtulmak için herkesin çözümün tarafı olduğunu göstermekti. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Güven unsurunun sağlanmasında hükümetimize de önemli görevler düşmektedir. Üç ay önce çeşitli sektörlerde başlatılan vergi indirimleri ile ilk adım atılmıştı. İki gün önce açıklanan yatırımı-üretimi, istihdamı ve bölgesel kalkınmayı teşvik eden düzenlemelerle, eksiklikleri de olsa, ikinci adım atıldı. Bundan sonra bu iki adımı tamamlayacak, üçüncü adım, istikrarın orta vadede sağlanacağını gösteren, yeni bir mali programdır. Bu üç ayak birlikte oturtulduğunda, Türkiye yeniden yüksek büyüme sürecine geçişi sağlayacaktır. Krizden çıkışın yolu, bu üç temel direk üzerinde Güven ve İstikrarı yeniden tesis etmekten geçiyor."
GÜVEN VE İSTİKRAR SAĞLIKLI TOPLUMUN ÇİMENTOSU
Güven ortamı sağlandıktan sonra, kısa dönemli ve gelip geçici bir iyileşme izlenimi olmaması için, istikrarın da çok önemli olduğunu vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yani sürekli güven ortamının sağlanması, siyasi ve ekonomik istikrara bağlıdır. Güven ve istikrar sağlıklı toplumun çimentosudur. Krizden çıkış için en önemli varlığımızın iç pazarımızın büyüklüğü olduğu bugün tüm Türkiye’de konuşulmaya başladı. Tüketicilerimize kendine güven duygusunu aşılamadan krizden çıkışın mümkün olmadığını artık herkes kabul ediyor" dedi.
Hisarcıklıoğlu Türkiye’nin kaybolan istikrarın bedelini çok ağır ödediğini belirtirken, "90’lı yılların izleri hafızalarımızdan henüz silinmedi. Başka ülkeler hızla gelişirken, istikrarsızlık sebebiyle yerimizde saydığımızı unutmadık. İstikrarsızlıkla dolu yılların ardından 2001 krizini yaşadık. Kriz ertesinde atılan olumlu adımlarla birlikte, istikrar hissinin en yaygın olduğu dönemde büyüme hızımızı yüzde 9’lara çıkarttığımızı, istikrarı kaybettiğimizdeyse yeniden yerimizde saymaya başladığımızı çok iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.
GÜVEN VE İSTİKRAR HİSSİ YAYGINLAŞMALI
Bu nedenle, üçüncü haftanın temasını "güven ve istikrar" olarak belirlediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "İstikrar hissi yaygınlaşacak ki, tüketiciler gelir akımlarının devamlılığından şüphe duymasın. Tüketici kendine güvenecek ki, iç pazar canlansın. İç pazar canlanacak ki, dış pazarların daraldığı bir ortamda krizin yaraları daha çabuk sarılabilsin" dedi.
Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetin en son açıkladığı pakette yer alan toplum yararına çalışma programlarının, iç talebi canlandırmak için doğru ve önemli bir adım olduğunu, suçu bulunmadığı halde, kriz nedeniyle işsiz kalan insanlara destek vermenin sosyal devletin gereği sayıldığını bildirdi. Esnaf, işçi ve memurun gözetildiği yeni önlemlerle sosyal korumanın sürdürülmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, "Uygulamada aksaklıkların yaşanmamasını, ihtiyaç sahiplerinin bu imkandan hakça yararlanmalarını umut ediyoruz" dedi.
Rifat Hisarcıklıoğlu kampanyaya verdikleri destek nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de teşekkür etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|