Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Ada'daki mevcut durumu ''işgal'' olarak niteleyerek, ''Türkiye'ye, Kıbrıs'ın kuzeyini 'işgal' etmeyi sürdürdükçe Avrupa Birliği'ne (AB) katılma umudu olmayacağının açıkça belirtilmesi'' gerektiğini söyledi ve ''Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik anahtarını elinde tuttuğunu'' öne sürdü.
Rum haber ajansının yabancı gazeteciler için verdiği yemekte konuşan Dimitris Hristofyas, ''Türkiye'nin, Kıbrıs'ta iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon için barış sürecine yaptığı sözlü desteği fiiliyata dökmesi'' gerektiği görüşünü savundu.
''Türkiye'ye, Kıbrıs'ın kuzeyini 'işgal' etmeyi sürdürdükçe AB'ye katılma umudu olmayacağının açıkça belirtilmesini'' isteyen Hristofyas, ''Türkiye'nin, AB'ye üyelik anahtarını elinde tuttuğunu'' savundu.
''B PLANI YOK''
Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarında, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile ''ortak anlayış''ları, Türkiye ile de anlaşmazlıkları bulunduğunu söyledi.
Kendisinin ve Talat'ın ülkeyi yeniden birleştirmek istediğini, ancak Talat'ın Kıbrıs sorunundaki tutumunun yön değiştirdiğini ileri süren Hristofyas, ''Ben esneğim, uzlaşmaya hazırım ama sınırlarım var ve belli ilkeleri aşamam. Barış çabalarında yeni bir başarısızlığa yer yok, (B) planı yok'' dedi.
Kıbrıs sorunuyla ilgili vizyonunun ana hatlarını anlatan Hristofyas, ''Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar'ın kendi topraklarının efendisi olacakları özgür ve bağımsız bir ülke görmek istediğini'' belirten Hristofyas, 4 yıl sonra sona erecek olan cumhurbaşkanlığı görevinden önce, siyasal bir çözüm arama ve bulma yönünde iyiniyetli olduğunu kaydetti.
Kıbrıs sorununun tüm konularının zor, ciddi ve içiçe olduğunu ifade eden Hristofyas, ''dış etmenlere bağlı olarak'' üzerinde anlaşılacak bir çözüm bulma çabalarının zor olduğunu söyledi ve halen süren müzakere sürecinde, ''katı bir zaman çizelgesi veya arabulucu'' düşüncesine karşı çıktı.
LİMASOL LİMANINDAKİ GEMİ
Limasol limanında demirli, silah yüklü Kıbrıs Rum bandıralı Rus gemisiyle ilgili bir soruya karşılık Hristofyas, Rusya hükümetinin kendisiyle temasa geçmediğini, ancak diğer ilgili ülkelerin bu konuya gösterdikleri ilginin biçiminden memnun olmadığını dile getirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...