İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla 5 Mart’ta ifade verecek. İmamoğlu’nun avukatları, "sahte diploma" iddialarına ilişkin belgeleri açıkldı.
Toplantıda sözü ilk alan Ceza Hukuku Profesörü Adem Sözüer, Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) okulu tanımadığına ilişkin bir yazısı olmadığını vurguladı. “Benden ve Prof. İzzet Özgenç’ten mütalaa istendi ama biz bu ceza yargılamasında ne mütalaa vereceğiz." diye soran Sözüer, "Mevzuata aykırı bir işlem yok. Rapora baktım, Ekrem İmamoğlu koşulları sağlamış. Ceza hukuku sorumluluğu doğuracak hiçbir durum yok." ifadelerini kullandı.
AVUKAT MEHMET PEHLİVAN BELGELERİ AÇIKLADI
"Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diplomasıyla ilgili tartışmalar yeni değil. İlk olarak 2019'da İBB Başkanlığını kazanmasıyla başlıyor. Siyasi saiklerle YÖK'ün devreye sokulduğunu düşünüyoruz. Tüm işlemlerin yasaya uygun olduğunu resmi evraklarla anlatacağız.
5 Eylül 1988 Girne Amerikan Üniversitesi'ne giriyor. 1 yıl hazırlık, 1 yıl işletme okuyor. İstanbul Üniversitesi'ne (İÜ) geçişinde özel bir uygulama yok. Şartları taşıyan herkes yatay geçiş yapabilsin diye üniversite 30 Temmuz 1990'da Milliyet gazetesine ilan veriyor. Aranacak nitelikler ve gerekli belgeler ilana veriliyor. Burada İÜ İşletme Fakültesi de var. İmamoğlu da müracaat ediyor.
'TÜM KRİTERLERİ SAĞLIYOR'
Birinci Kriter: Başvurunun 14 Eylül 1990 tarihine kadar yapılması. İmamoğlu'nun başvurması 29 Ağustos 1990.
İki: Tüm derslerin sınavlarını başarıyla geçmek. İmamoğlu da tüm sınavları geçmiş.
Üç: Not ortalaması en az 60 olmalı. İmamoğlu 1988 güz döneminde girip 1990 yaz döneminde ayrıldığında 4 üzerinden 2,5 ortalaması vardı. Yani yüz üzerinden 62. Resmi evrakta görüldüğü üzere yasal kriterler yerine getirilmiş.
İÜ bu kriterleri 1982 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan yatay geçiş yönetmeliğine göre belirledi. Üniversite bu kriterleri tutturamayanlara torpil yapamaz.
'YATAY GEÇİŞİ FAKÜLTE ONAYLADI'
İmamoğlu gibi yatay geçiş talebinde bulunan 51 öğrencinin durumuna karar verecek tek merci fakülte yönetim kurulu (YK). İÜ İngilizce İşletme bölümüne geçiş yapmak isteyen öğrencilerin dosyalarını onlar inceliyor ve karara bağlıyor. Kurulan bir komisyon ön inceleme yapıyor. İmamoğlu ile ilgili oy birliğiyle karar vermişler. Yatay geçişin kabulünü YK'ya önermişler.
YK toplantısında, resmi evraka göre İmamoğlu'nun yatay geçişi onaylanıyor. 51 kişi için bu karar verildi. Bu onayın ardından İmamoğlu 2 Ekim 1990 tarihinde İÜ'ye ikinci sınıf öğrencisi olarak kaydını yaptırıyor.
Okul takımında kalecilik yaptığını da arkadaşları olduğunu da herkes biliyor. Bu alan bazıları için gizemli olsa da sayın İmamoğlu için böyle bir gizem yok.
YÖK RAPORU
YÖK tarafından İmamoğlu ile ilgili hazırlanan bir rapor var. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talebi üzerine hazırlanmış. Bu raporda yatay geçiş şartlarını taşıdığı yazıyor.
YÖK, hazırladığı raporda İmamoğlu aleyhine hangi veriyi ortaya koyuyor? 18 Kasım 1991 tarihli YÖK yönetim kurulu kararına göre Girne Amerikan Üniversitesi YÖK tarafından tanınıyor ama Girne'deki kampüs tanınmıyor. İşin bam teli burası. Bir yatay geçiş işleminin hukuka uygun olup olmadığı, geçişin yapıldığı dönemdeki yasal mevzuat ile belirlenir. Sayın İmamoğlu'nun yatay geçiş başvurusu Ağustos 1990'da. Yani YÖK'ün istismar edilen raporundan 1,5 sene önce. O dönem için tanınırlık ve denklik şartı getirilmiş değildir. Mevzuatta da buna dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle tanınırlık şartı aranması hukuken mümkün değildir.
YÖK'ün tanıma ve denklik kuralı 1996'da getirilmiştir. 6 yıl sonra getirilen kuralı geriye yürütmek hukuken mümkün değildir."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |