Almanya, neo-Naziler tarafından öldürülen 8’i Türk 10 kişi için önceki gün yasa büründü, Başbakan Angela Merkel kurbanların yakınlarından özür diledi. Alman gazeteleri Merkel’in özrünü birinci sayfaya taşıdı, bazıları manşetini Türkçe attı. Ancak Almanya’da aşırı sağcılar, son yıllarda giderek faaliyetlerini artırıyor, neo-Naziler 1990’lardan farklı bir görüntü altında kendilerini gösteriyorlar. Anma töreninin gerçekleştiği gün bile Alman bir polisin kurukafa maskesi takarak Nazi selamı verdiği fotoğraf gündeme oturdu. Sosyal paylaşım sitelerinde dolaşan fotoğraf, polisin aşırı sağcıları görmezden geldiği iddialarını hatırlattı.
Türk çocuklara saldırı
Törenden bir gün sonra da başkent Berlin’de Türk gençler ırkçı saldırıya maruz kaldı. Kreuzberg semtinde öğretmenleri eşliğinde metro ile karnavala giden 10-11 yaşlarındaki Türk kökenli öğrenciler orta yaşlı bir adam tarafından hakarete uğradı. Adı açıklanmayan adam öğrencilere “B.k Türkler. Türkler Auschwitz’e sepetlenmeli. Hepsine gaz verilmeli” diye bağırdı. Öğretmenleri çocuklara adamı görmezden gelmelerini söylerken adam “Burada Alman bile yok. Almanya Almanlarındır” diye sözlerine devam etti. Metro yetkilileri böyle bir olayın tolere edilemeyeceğini söylerken polis soruşturma başlattı.
16 bin 375 Neo-nazi var
Geçtiğimiz iki gün içinde yaşanan bu olaylar birer istisna değil. Almanya’da son aylarda Türklerin sahibi olduğu işyerlerine çok sayıda küçük çaplı saldırılar düzenledi. Hükümetin tahminlerine göre Almanya’da ‘suç işlemeye hazır’ 9 bin 500 neo-Nazi bulunuyor. En son kayıtlara göre 2010’da 16 bin 375 ‘aşırı sağcı motivasyonu’ olan suçlar işlendi. Antonio Amadeu baskı grubuna göre Doğu ve Batı Almanya’nın birleştiği 1990’dan bu yana aşırı sağcılar 182 cinayet işledi. Sosyolog Wilhelm Heitmeyer’in araştırmasına göre iki Almandan biri ülkede ‘çok fazla yabancının yaşadığını’ düşünüyor. Almanların yüzde 53’ü ise Müslümanların çoğunlukta olduğu bir semte taşınmanın bir problem olduğunu düşünüyor. Bu oranın 2004’e göre yüzde 6 arttığı görülüyor.
Neo-Naziler ilk defa ortaya çıktıkları 1990’larda olduğu gibi kolayca tespit edilemiyorlar. 1990’larda deri ceketleri, postalları ve dazlak kafaları ile göze çarpan neo-Naziler şimdi ancak iki marka ile ayırt edilebiliyorlar. Bu markalardan biri İskandinav halkından ilham alan Alman markası Thor Steinar. Diğeri ise İngiliz boks giysileri markası Lonsdale. Neo-Nazilerin bu markayı tercih etmesinin nedeni üzerine ceket giyildiği zaman sadece Adolf Hitler’in partisi ‘National Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei’ın (NSDA - Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi) baş harflerinin görünmesi. Ancak bu imajdan şikayetçi olan marka geçtiğimiz yıl siyahi futbolcuların yer aldığı “Lonsdale tüm renkleri sever” adlı bir reklam çekerek neo-Nazileri kendinden soğutmayı başardı.
MİLLİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...