72 yaşındaki Motiur Rahman Nizami'nin idamı Çarşamba günü Sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Nizami, Bangladeş'in en büyük İslamcı partisi Cemaat-i İslami'ye liderlik yapmıştı.
Daha önce partinin başka liderlerinin idamı, şiddet içeren gösterilere neden olmuştu. Nizami, soykırım, tecavüz ve işkence suçlarından mahkûm olmuştu.
Nizami'nin üst mahkemelere itirazı kabul edilmemişti. İslamcı lider son olarak geçen hafta, son temyiz davasını da kaybetmişti.
İdamın gerçekleştirilmesi öncesi ülkede güvenlik önlemleri artırıldı. Nizami'nin yandaşları, Daka'daki Merkez hapishanesi önünde gösteri düzenledi.
Nizami, Başbakan Şeyh Hasina'nın, Pakistan'a karşı gerçekleştirilen bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan savaş suçlarıyla ilgili bir savaş suçları mahkemesini hayat geçirmesi ardından idam edilen dördüncü Cemaat-i İslami lideri.
Yargılanma konusunda farklı görüşler
Muhalifler, hükümetin mahkemeyi muhalif politikacıları hedef almak için kullandığı görüşünde. İnsan Hakları İzleme Örgütü de mahkemenin izlediği prosedürlerin uluslararası standartlara uymadığını belirtiyor.
İktidar partisi Avami Birliği ise, ülkenin geçmişiyle hesaplaması gerektiğini ifade ediyor. Bangladeş'in 1971 yılında Pakistan'dan bağımsızlık savaşı sırasında Batı Pakistan ordusu ile özerklik ve daha sonra da bağımsızlık isteyen Doğu Pakistanlılar arasında iç savaş çıkmıştı.
Yaklaşık 10 milyon Doğu Pakistanlı'nın iç savaştan kaçıp Hindistan'a göç ettiği tahmin ediliyor. Savaşta ölenlerin sayısına dair net bir rakam yok ama Bangladeş, ölü sayısının 3 milyon olduğunu, bağımsız araştırmacılar ise 500 bine yakın olduğunu söylüyor.
BBC Türkçe
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...