İsrail Maliye Bakanlığı, ülkenin borçlarının yüzde beş oranında artarak 150 milyar doları geçtiğini açıkladı. İsrail'deki ekonomik performanstaki genel düşüşe rağmen, bu düşüşün geçmişe nispete daha düşük oranlarda gerçekleştiği görüşünde olanlar da var. Bu yaklaşım, bazı İsrailli ekonomistlerin ekonomik krizin son erdiği şeklinde bir takım iyimser değerlendirmelerine yol açmış durumda. Ancak diğer başka ekonomistler, krizin bitişine ilişkin ufukta herhangi bir şey göremediklerini ifade eden karşıt görüşler ileri sürüyorlar. İyimserler ihracat gelirlerindeki düşüşün bu yılın ilk yarısında 7.8 düzeyinde olduğunu, bunun ilk çeyrekteki %12.2'lik orana göre oldukça iyi olduğunu düşünüyorlar.
Ancak kötümserler ise İsrail'deki işsizlik oranının %7.8'den %8.4'e yükseldiğine dikkat çekiyorlar. İyimserler başka devletlerin ekonomileriyle mukayesede bulunarak ulusal üretimdeki düşüşün İsrail'de %1 civarındayken bunun ABD'de 1.4 ve Japonya'da 3.8 civarında olduğunu dile getiriyor.
Genel borçlanmayla ilgili olarak ise borçlanma oranlarındaki yükselişin büyük ölçüde ekonomik krizle birlikte geldiği belirtilirken bu senenin ilk yarısında bu oranın % 5 civarında olduğu kaydedildi. İsrail'in söz konusu borcu, bütün borçlarının yani hem iç hem de dış borçlarının toplamından oluşuyor. Bu borcun yaklaşık 30 milyar doları yabancı parayla yapılırken geri kalanı İsrail para birimiyle yapılmış.
Son altı ayda İsrail'in borcu 27 milyar Şekil'den (7 Milyar dolar) 547 Milyar Şekil'e çıkmış bulunuyor. Borcun 26 milyar dolarlık kısmı ise hükümetin bütçe açıklarını kapatması için kullanılmış. İsrail ayrıca bu sene ekonomik kriz nedeniyle 76 milyar Şekil kadar vergi gelirlerinde kayba uğramış bulunuyor.
Bilindiği gibi, Netanyahu hükümeti, iki yıllık bütçeyi 672.6 milyar Şekil olarak kararlaştırdı. Böylece her sene bütçe açığı %3 civarında artış göstererek, önümüzdeki sene %6'ya ve bir sonraki sene %5.5'e yükselecek. İsrail hükümeti, borçlarda ve işsizlik oranlardaki artışla bütçe açığının büyük ölçüde ekonomik krizden kaynaklandığını ifade ediyor. Parlamentoda yapılan tartışmalarda, bütçe açığının kanuni oran olan %1'i aşmasına göz yumulmuş bulunuyor. Birinci yılın bütçesi, 330.8 milyar Şekil iken ikinci yılın bütçesi ise 341.8 milyar Şekil.
İsrail hükümetini en çok rahatsız eden ve endişe sevkeden konulardan biri de işsizlik oranındaki artışların çözülmesi zor bir takım toplumsal sorunlara yol açması..Bilindiği gibi kriz İsrail'de, geçtiğimiz Eylül ayında başlarken, ekonomik veriler endişe verici düzeylerde düşüş göstermeye başlamıştı. Ekonomiyle ilgili önemli göstergeler olan üretim faaliyeti, talep, dış ticaret gibi verilerde gerçek bir kıpırdanma ve değişim henüz görülmüş değil. Bu da var olan endişelerin artmasına neden oluyor.
İsrail hükümeti, işsizlikle savaşmak için acil eylem planı hazırlamıştı. Bu planların içinde işsizlerin yeniden iş sahibi olması için işverenlere çeşitli teşvikler ve kolaylıklar sunulması da yer alıyordu.