Kovid-19 pandemisi sürecinde artan aşı karşıtlığı, yalnızca koronavirüs aşılarını değil, çocukluk çağı aşılarını da olumsuz etkiledi. Türkiye’de hiç aşılanmamış çocuk sayısı 2011’de yalnızca 183 iken, 2024 yılında bu rakam 100 bine yükseldi.
Sağlık Bakanlığı’nın en son 2017 yılında açıkladığı verilere göre, aşı reddi sayısı 23 bini aşmıştı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı'nın paylaştığı verilere göre, İstanbul’da her yıl yaklaşık 15 bin, Türkiye genelinde ise 100 bin çocuğun hiç aşılanmadığı tahmin ediliyor.
İSTANBUL’DA AŞISIZ ÇOCUK ORANI YÜZDE 1,8
Gazete Oksijen’in haberine göre, Türkiye’de 0-4 yaş arası 5 milyon 82 bin 386 çocuğun yaklaşık yüzde 2’si hiç aşılanmadı. İstanbul özelinde ise 0-4 yaş grubundaki 838 bin 362 çocuğun yüzde 1,8’inin aşısız olduğu belirtiliyor.
Bu hesaplama, verem (BCG), suçiçeği ve dörtlü karma (difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci) aşılarına dair veriler üzerinden yapıldı.
AŞISIZ ÇOCUK ORANI İLÇELERE GÖRE DEĞİŞİYOR
2024 yılı Aralık verilerine göre İstanbul'da aşısız çocuk oranının en düşük olduğu ilçeler Şişli, Kadıköy ve Beşiktaş olurken, eksik aşılama oranının en yüksek olduğu ilçeler ise Sultanbeyli, Arnavutköy ve Sancaktepe olarak tespit edildi.
Uzmanlar, çocukluk çağı aşılarının bulaşıcı hastalıkları önlemede kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, aşı karşıtlığının halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...