Filistin Yönetimi yetkilileri, dünkü Abbas Olmert görüşmesinde, kendilerine, Batı Şeria topraklarındaki parçacıklardan oluşan "mini kantonlar devletinden" fazla bir şey önerilmediğini açıkladı.
Jerusalem Post gazetesine açıklama yapan Filistinli yetkililer, İsrail'in önerilerinin "bütünüyle kabul edilemez" ve "tahrik edici" olduğunu da özellikle vurguladı. Filistinlilere göre, bu talep, aynı zamanda, ABD yönetiminin İsrail'in tutumunu desteklediğine de bir işaret.
Filistinli bir yetkili, "İsrail'in 1967'de işgal ettiği yerlerden çekilme niyetinin olmadığını, bugün artık çok net bir şekilde görüyoruz" dedikten sonra şunları söyledi: "Eğer İsrailliler ve Amerikalılar 1967 sınırlarından daha azını kabul edecek bir Filistinli lider bulacaklarını düşünüyorlarsa bir hayalin içinde yaşıyorlar demektir."
Bir diğer üst düzey Filistin yetkilisi ise "Son birkaç hafta içinde İsrail hükümeti tarafından Filistinlilere sunulan haritaların, İsrail'in Batı Şeria'nın yaklaşık yarısı ve Doğu Kudüs'ün geniş bir bölümünün kontrolünü elde etmeyi planladığını gösterdi" dedi.
Yetkili, İsrail haritalarının, 'Batı Şeria'daki Filistinli topluluklarını İsrail askeri üsleri ve geniş yerleşim blokları tarafından kuşatılmış kantonlara dönüştürdüğünü'n altını da çizdi.
"Biz, hem İsraillilere hem de Amerikalılara bu haritaları atmaları gerektiğini yeterince açık bir şekilde ifade ettik. Hiçbir Filistinli, Yahudi yerleşimlerine veya Batı Şeria'da İsrail askerlerinin varlığına asla rıza göstermeyecektir. Bu, barış içinde yan yana yaşayan iki devlet şeklindeki ABD başkanı Bush'un vizyonuna aykırıdır" eklemesinde bulundu.
Yetkililer, iki taraf arasındaki görüşmelerde ilerleme ile ilgili konuşmanın "erken" olduğunu ekleyerek İsrail'in nihai statü meseleleri ile ilgili pozisyonundaki keskin değişimlerden habersiz olduklarını söylediler.
Filistin yönetimi yetkilileri, İsrail medyasında, Mahmut Abbas ve Ehud Olmert arasında Pazartesi günü gerçekleştirilen zirvede ulaşılan mutlak ilerleme ile ilgili haberleri duyduklarında şaşırdıklarını da belirttiler. Filistinli yetkililer, Olmert'e yönelik son polis soruşturmasına göndermede bulunarak, 'Görünüşe göre Olmert'in ofisi, dikkatleri, içerde karşılaştığı problemlerden başka yöne çekmek için bu söylentileri yayıyor' açıklamasında bulundu.
Abbas ile yakın ilişkisi bulunan önemli bir FKÖ yetkilisi olan Yaser Abed Rabbo, "İsrail hükümeti bu barış görüşmeleri konusunda ciddi değil" dedi ve ekledi; "Bu yılın sonundan önce İsrail ile bir barış anlaşması yapabileceğimize inanmıyorum."
Abed Rabbo, İsrail'i bir barış anlaşması yapmanın gerekliliği ile ilgili konuşurken yerleşimler inşa etmeye devam ederek Filistinlileri 'aldatmakla' da suçladı.
Abed Rabbo; "İsrail politikasını değiştirmek istemiyor" eklemesinde bulundu. İsrail yerleşimlerin yayılmaya devam etmesini ve tecrit duvarının inşasının sürmesini istiyor" şeklinde konuştu.
Öte yandan Filistin başmüzakerecisi Saib Erekat ise Abbas- Olmert görüşmesini "ciddi ve mükemmel" olarak niteledi. Erekat, dünkü görüşmenin, nihai statü sorunlarına odaklandığını belirtirken, Abbas'ın Batı Şeria'daki yerleşim inşaatlarının durdurulmasını, Kudüs'teki, kapatılan FKÖ kurumlarının yeniden açılmasını istediğini de kaydetti.
Erekat, Abbas'ın aynı zamanda İsrail hapishanesinde tutukluların özellikle de kadınların, çocukların ve Mervan Barguti gibi siyasi liderlerin yanı sıra 20 yıldan fazla tutuklu bulunanların bırakılmasını istediğini de belirtti. Erekat'a göre İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne son on yılda giren 10 bin Filistinliye meskûn statüsü vermeyi de kabul etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...