İran’ın 1 Ekim’de gerçekleştirdiği hava saldırılarına misilleme olarak İsrail’in gece düzenlediği saldırılara ilişkin üst düzey yetkililerden açıklama gelmeye devam ediyor.
İngiliz Başbakanı Keir Starmer, İran'ın İsrail saldırılarına yanıt vermemesi gerektiğini ve tüm tarafların itidal göstermesi gerektiğini ifade ederek "İsrail'in İran saldırganlığına karşı kendini savunma hakkı olduğunun farkındayım. Aynı şekilde, bölgesel gerilimin artmasından kaçınmamız ve tüm tarafları itidal göstermeye çağırmamız gerektiğinin farkındayım. İran yanıt vermemeli" ifadelerini kullandı.
Al-Arabiya’da yer alan habere göre, ABD yönetiminden bir yetkili, bunun iki ülke arasındaki doğrudan ateşin sonu olması gerektiğini söyleyerek "İran karşılık vermeyi seçerse İsrail'i savunmaya ve İsrail'i desteklemeye hazırız ve İran bu talihsiz kararı verirse sonuçları olacak" dedi.
Suudi Arabistan, İran'a yönelik saldırıları kınayarak, bunları "egemenliğinin ihlali ve uluslararası yasa ve normların ihlali" olarak nitelendirdi. Suudi Arabistan Basın Ajansı (SPA) tarafından yayınlanan bir bildiride, "Krallık, bölgedeki devam eden gerilimi ve bölge ülkelerinin ve halkının güvenliğini ve istikrarını tehdit eden çatışmanın genişlemesini reddetme konusundaki kararlı tutumunu teyit ediyor. Krallık, tüm tarafları azami itidal göstermeye ve tırmanışı azaltmaya çağırıyor" ifadeleri kullanıldı.
PAKİSTAN’DAN BM’YE ‘ADIM ATIN’ ÇAĞRISI
Pakistan, İsrail'in "çatışmanın mevcut tırmanış ve genişleme döngüsünden tam sorumluluk alacağını" söyleyerek saldırıları kınadı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklamada, "Pakistan, İsrail'in İran’a yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor. Bu saldırılar, bölgesel barış ve istikrara giden yolu baltalıyor ve ayrıca zaten istikrarsız bir bölgede tehlikeli bir tırmanış oluşturuyor" denildi.
Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'ni "uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesinde rolünü oynamaya ve İsrail'in bölgedeki pervasızlığına ve suç teşkil eden hamlelere son vermek için derhal adımlar atmaya" çağırdı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), saldırıları kınayarak "risklerden ve çatışmanın genişlemesinden kaçınmak için en yüksek düzeyde itidal ve bilgelik göstermenin önemini" vurguladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "BAE, İran’a yönelik askeri hedef almayı şiddetle kınıyor ve devam eden gerilim ve bunun bölgesel güvenlik ve istikrar üzerindeki etkisi konusunda derin endişelerini dile getiriyor" denildi.
Saldırıları kınayan Irak, Gazze ve Lübnan'da ateşkes çağrısında bulundu ve "Bölgede istikrarı desteklemek için kapsamlı bölgesel ve uluslararası çaba" çağrısında bulundu. Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, İsrail'in "bölgedeki saldırgan politikalarını ve çatışmanın genişlemesini sürdürdüğü, caydırıcılık olmaksızın açıkça saldırgan eylemlerde bulunduğu" ifade edildi.
‘ŞİDDET DÖNGÜSÜNÜ KÖRÜKLÜYOR’
Gazze savaşını sona erdirme görüşmelerinde arabulucu olan Katar’ın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in bu saldırıdan kaynaklanabilecek "ciddi sonuçlar" konusunda "derin endişe" duyduklarını ifade etti.
Uzun zamandır İran ile Batılı ülkeler arasında arabuluculuk rolü üstlenen Umman, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının şiddet döngüsünü körüklediğini ve tırmanışı azaltma çabalarını baltaladığını söyledi.
Ürdün, saldırıların "uluslararası hukuku ve İran'ın egemenliğini ihlal ettiğini ve bölgede daha fazla gerginliğe yol açan tehlikeli bir tırmanış" olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Süfyan Kuda, uluslararası toplumu "sorumluluklarını üstlenmeye ve tırmanışı azaltmak için ilk adım olarak Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'a yönelik İsrail saldırılarını durdurmak için derhal önlem almaya" çağırdı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...