E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İşte Android M’in 9 Gizli Özelliği 

Google, geçtiğimiz hafta düzenlediği 2015 I/O Geliştirici Konferansı’nda yeni işletim sistemi Android M’i duyurdu. Yine geçtiğimiz sene L adıyla duyurulan Lollipop’u tanıttıktan sonra yaptığı gibi de, Android M’in geliştirici önizleme sürümünü Nexus cihazlar için açtı.

3.06.2015 - 11:24
İşte Android M’in 9 Gizli Özelliği

Google, geçtiğimiz hafta düzenlediği 2015 I/O Geliştirici Konferansı’nda yeni işletim sistemi Android M’i duyurdu. Yine geçtiğimiz sene L adıyla duyurulan Lollipop’u tanıttıktan sonra yaptığı gibi de, Android M’in geliştirici önizleme sürümünü Nexus cihazlar için açtı.


Bu önizleme sürümü de tamamen kullanıcı deneyimine odaklanacak olan yeni Andorid’i ucundan görmemizi sağlıyor. Daha çok hatalar, performans, pil ömrü, stabilite ve uygulama izinlerine odaklanan yeni Andorid M’de ise çok sayıda faydalı özellik bulunuyor.

Biz de yeni işletim sisteminin önizleme sürümünde neler varmış diye bir bakalım dedik. Şimdilik pek fazla aklımızı başımızdan alan özellik göremesek de, bulduğumuz küçük dokunuşlar ve tatlı iyileştirmeler ile Android M’in fark yaratabileceğini söyleyebiliriz.
Şimdi dilerseniz Google’ın yeni işletim sistemindeki ilk izlenimlerimize ve yeni gelen özelliklere bir bakalım:

volumes
Farklı ses kontrolü
Android Lollipop’ta gördüğümüz ve yalnızca tek bir sesi ayarlatan gıcık kontrol penceresi, Android M ile tarihe karışıyor. Zil sesine, bildirimlere ve alarmlara farklı ses seviyeleri vermek için artık Ayarlar’a kadar gitmenize gerek yok. Ses açıp kapama tuşuna bastığınızda karşınıza çıkan pencerenin sağ üstündeki oka basarak, bildirim, zil sesi ve alarm ses seviyelerinin hepsini yönetebiliyorsunuz. Sessize alma modu, Lollipop’ta olduğu gibi bu ses kontrol penceresinde görünmüyor ve Lollipop’ta olduğu gibi Titreşim’den Rahatsız Etme moduna geçiyor.


drawer
Dikey uygulama menüsü
Android’de aradığınız uygulamayı menüden bulmak kimi zaman zor olabiliyor. Özellikle de yeni indirdiğiniz bir uygulamayı ararken, bir sağa bir sola gidip kaybolma ihtimaliniz oldukça yüksek. Android M’deki uygulama menüsü ise buna nihayet bir son demiş ve tek bir yatay menüde, uygulamaların alfabetik bir sırayla yer aldığı gayet şık bir şekilde karşımıza çıkmış. Yatayda üç uygulama simgesi gösteren menünün en üstünde bir de son kullandığınız dört uygulama yer alıyor.
dark theme
Koyu tema
Bu listemizin belki de en gizli özelliklerinden birisi, bu koyu tema oldu. Geliştirici Seçenekleri arasında yer alan yeni Tema ayarları içerisinde, Açık, Koyu ve Otomatik seçenekleriyle temanın rengini ayarlamak mümkün. Otomatik seçeneğinin ne işe yaradığı konusunda hiçbir fikrimiz olmasa da, tercih eden kullanıcılar için siyah bir arayüz sunma fikri gayet mantıklı. Ek olarak siyah ekran tercihinin pil ömrüne sağlayacağı faydaları da unutmamak gerekiyor. Umuyoruz Google, bu özelliği sonraki sürümlerde Geliştirici Seçenekleri yerine Ekran ayarları kısmına koyar.
google now
Google Now
Android M’in en önemli yeni özelliklerinden biri de, Google Now’da bulunan “Now on Tap” özelliği. İnternette gezdiğiniz sayfa, dinlediğiniz şarkı, aldığınız mesaj gibi farklı bilgileri ekranınızı okuyarak öğrenebilen bu yeni asistan, size onlarla ilgili sorduğunuz sorular konusunda yardımcı olacak. Ancak bu özellik henüz devreye girmiş değil. Yukarıdaki uyarı mesajında da görebileceğiniz gibi, yeni özellik bu sürümde bulunmuyor. Konferanstaki sunumda Skrillex çalıp, “Bu şarkıcının gerçek adı nedir?” şeklinde yöneltilen soruya cevap veren Google Now, bizim aynı denememizi sonuçsuz bıraksa da umutlarımızı taze tutmayı başardı. Böyle bir özelliğin var olduğunu, ancak bu sürümde olmadığını söyleyerek kalbimizi çaldı bile diyebiliriz.
izinler
Beklediğimiz izinler daha gelmemiş
Google’ın Android M ile birlikte en çok övdüğü yeni özelliği, üst tarafta soldaki ekran görüntüsünden de görebileceğiniz üzere, uygulamaların bir şey kullanmak istediği zaman sizden izin alacak olmasıydı. Ya hep, ya hiç mantığıyla çalışmayı nihayet bırakan Google’ın yeni işletim sisteminde uygulamalar, bir sistem kaynağı kullanacağı zaman size soracak ve bu izni neden istediğini de net bir şekilde açıklayacak. Ancak mesela Uber’in kamerayı kullanmasına izin vermek istemeseniz bile, uygulamayı kullanmaya devam edebileceksiniz. Buraya kadar her şey çok güzel, ama Android M’in önizleme sürümünde bu yeni düzen henüz gelmiş değil. Üçüncü parti uygulamaların henüz bunu sağlamamış olmasını doğal karşılayabilecek olsak da, Google’ın kendi uygulamaları bile Play Store’da her zaman alışık olduğumuz izin ekranını gösteriyor. Android M’in en merakla beklenen özelliğinin önümüzdeki sürümlerde geleceğine ise şüphemiz yok.
ui turner
System UI Tuner
Android M’in Geliştirici Seçenekleri arasında gizlenmiş bir diğer özelliği ise, System UI Tuner olarak karşımıza çıkıyor. Andorid M, tam anlamıyla sunulduğunda çok daha fazla özelliğe sahip olacağını düşündüğümüz bu yeni özellik, sistem arayüzünü kişiselleştirmek için kullanıcılara çok çeşitli seçenekler sunacak gibi görünüyor. Şu an için menüde Google’ın unuttuğu siyah bir boşluk olsa da UI tuner ile Hızlı ayarları açabiliyoruz. Android M ile gelebilecek dahili bir arayüz kişiselleştirme seçeneği, çok sayıda kullanıcının hoşuna gidecek bir incelik olacaktır.
hotspot
5 GHz hotspot ihtimali
Mobil hotspot desteği, Android cihazlarda oldukça iyi bir şekilde çalışsa da, 2.4 GHz Wi-Fi ağ bant genişliğiyle sınırlandırılmış durumdaydı. Günümüzün akıllı telefonlarında bulunan donanımlar ise 5 GHz’e kadar hotspot desteği sunabilecek kadar güçlü. Android M’in hotspot menüsünde, AP Bandını ayarlamak için yeni bir sekme bulunuyor. Şu an için bu sekmede maksimum 2.4 GHz değerini görmek mümkün olsa da, işletim sistemi tam anlamıyla kullanıcıya sunulduğu zaman burada 5 GHz’i görürsek şaşırmayacağız.
permissions
Uygulama Ayarları menüsünde izinler
Android M’e henüz uygulama içi izin özelliği gelmemiş olabilir ama en azından Uygulama Ayarları menüsünde hangi uygulamanın neyi kullandığını belirleyebiliyoruz. Ayarlar > Uygulamalar > Gelişmiş yolunu takip ettiğinizde, Uygulama İzinleri adında bir sekme karşınıza çıkacak. Bu menünün içerisinde ise Takvim, Kamera, Kişiler, Konum, Mikrofon, Telefon, SMS ve Sensör olmak üzere sekiz kategori göreceksiniz. Bunlardan birini seçtiğinizde, o kategoriyi kullanabilen uygulamalar karşınıza çıkacak. Bu menüden dilediğiniz özelliği, dilediğiniz uygulamanın kullanmasını engelleyebilirsiniz. Elbette bu değişimin uygulamayı bozma ihtimali bulunduğunu da unutmayın. Android açısından gayet iyi olan bu ilk adımın, önümüzdeki sürümlerde daha de geliştirileceğini düşünüyoruz.
ram
Daha iyi bellek takibi
Uygulamalar menüsünün Gelişmiş sekmesi altındaki Bellek kısmı da Android M ile geliştirilmiş durumda. Önceki Android sürümlerine göre çok daha fazla RAM bilgisine ulaşabildiğimiz bu bölümde, hangi uygulamaların ne kadar bellek kullandığını ve uygulamaya tıkladığımızda da ortalaması ile maksimuma ulaştığı değerleri görebiliyoruz. Android M ile birlikte hangi uygulamaların sistem kaynaklarını harcadığını görmek daha kolay olacak.


pcworld.com

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Google Maps ve YouTube internetsiz de çalışabilecek!
Google Maps ve YouTube uygulamalarının artık çevrimdışı çalışabileceğini açıkladı!
Locker İsimli Fidyeci Virüse Dikkat!
CryptoLocker ya da sosyal medyada bilinen ismi ile Locker isimli Virüse ...
Youtube yine çok şaşırttı!
Google'ın harita servisi Google Maps ve video platformu YouTube çok yakında ...
 
LG G4 vs. Galaxy S6 vs. HTC One M9
LG G4,. Galaxy S6 ve HTC One M9'un temel özelliklerini karşı karşıya getirdik!
'Akıllı olmayan' telefon piyasası hareketlendi!
Kışlada cep telefonu kullanılmasına yönelik yasağın kaldırılmasının ardından ...
Telefon faturaları 'e-Devlet'ten ödenebilecek
Cep telefonları, sabit telefonlar, internet, kablo ve uydu-TV fatura borçları ...
 
'Yerli Otomobil 4 Model Olacak'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ağustosta prototip üretimine başlanması ...
Türk Mucit'ten:
Harvard Üniversitesi'ne "Genç Akademi Üyesi" olarak kabul edilen ilk Türk ...
İşte Dünyanın En Küçük Flashı...Ama İşlevi Büyük!
İşte dünyanın en küçük flaşı, ama işlevi büyük...Ünlü teknoloji firması ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
japonya
Türkmenistan
sınav stresi
Bütçe
PSG
Tarsus
Devlet Bahçeli
tekne