Bankaların rekortmeni Ziraat Bankası vergi beyanını yüzde 23 yükseltti
TÜRK Telekom geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 2007 gelirlerine göre Türkiye"nin Kurumlar Vergisi rekortmeni olurken, ilk 100"de bankaların büyük ağırlığı dikkat çekti. İlk 100 rekortmenin 23"ünü, ilk 20"lik listenin ise yarısını bankalar oluşturdu. Geçen yıl ilk 20"de İller Bankası dahil 8 banka bulunuyordu. Bankalar içerisinde ilk sırada yer alan Ziraat Bankası, beyan ettiği vergiyi geçen yıla göre yüzde 23.1 artırarak 650.4 milyon YTL"ye çıkardı. Kurumlar Vergisi şampiyonu Türk Telekom ise vergi beyanını yüzde 7.4 yükselterek 820.8 milyon YTL"ye yükseltti. Türk Telekom 2007 yılı gelirleri için 4 milyar 104 milyon YTL gelir bildirdi. Telekom"u, 650.4 milyon YTL ile Ziraat Bankası, 548 milyon 660 bin YTL vergi ile de Akbank izledi.
66"SI İSTANBUL"DAN ÇIKTI
TÜRKİYE"NİN en fazla kurumlar vergisi ödeyecek ilk 100 şirketinin 66"sının merkezinin İstanbul"da olması da dikkat çekti. İstanbul"u 18 kurum ile Ankara, 4 kurum ile Kocaeli, 2 kurum ile de İzmir izledi. Bursa, Adana, Konya, Denizli, Erzurum, Kastamonu, Ordu, Zonguldak, Rize ve Mersin de ilk 100"e birer rekortmen soktu. Sektör dağılımı da, bankalardan sonra rekortmenlerin özellikle çimento, telekomünikasyon, akaryakıt dağıtımı, demir-çelik ve sigara üretimi ile ithalat-ihracat alanında yoğunlaştığını ortaya koydu.
BÜYÜK PAYI YÜZDE 18.2
492 büyük şirketin vergi gelirleri içindeki payı ise yüzde 18.27 oldu. Türkiye"nin toplam vergi gelirleri ise 152.8 milyar YTL"ye ulaştı. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi verilerine göre 2008"in ilk dört ayında vergi gelirleri yüzde 74.3 arttı. 2007"nin ilk üç ayında 14.5 milyar YTL vergi matrahı ve 2.9 milyar YTL vergi tahakkuk eden 492 şirketin 2008"in üç ayındaki vergi matrahı 25.1 milyar YTL tahakkuk eden vergi ise 5.1 milyar YTL oldu. Sektörler itibariyle en büyük artış ise yüzde 950 ile taşımacılık sektöründe oldu. Bu sektörü yüzde 112 ile bankacılık ve sigortacılık izledi.
Rekortmenler açıklandı, büyük mükellefler bölündü
YAKLAŞIK 1 yıl önce kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi"nin (BMVD), tüm Türkiye"yi kapsaması planlanırken, sadece İstanbul"la sınırlı kalması, dev şirketlerin vergi beyanının ayrı ayrı açıklanmasına neden oldu. Ciro, ödediği vergi gibi kriterlere göre "büyük" sınıfına alınarak BMVD"ye bağlanan şirket sayısı halen 500 dolayında. Ancak bu sayının yaklaşık bin 500 olması gerekiyor. BMVD, sadece İstanbul"u açıklayınca Akbank ilk sırada yer alıyordu. Ancak Ankara"dan Türk Telekom ve Ziraat Bankası BMVD çatısı altında olmadığı için listede yoktu. İki kuruluşun listeye girmesiyle Akbank üçüncü sıraya düştü. Türk Telekom, "büyük mükellefler" arasında yer almamasına karşın Türkiye"nin en büyük vergi rekortmeni oldu. Ayrı vergi denetimi, kár dağıtımını ilgilendiren transfer fiyatlandırması gibi özel uygulamaları bulunan BMVD, yaklaşık bin şirket kapsamı altında bulunmadığı için denetim görevini de tam anlamıyla gerçekleştiremiyor. Çünkü ayrı holdingin bazı şirketleri İstanbul dışında olabiliyor. Ayrıca Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank gibi kamu bankalarıyla Kocaeli"nde kayıtlı Tüpraş gibi dev şirket de kapsam genişletilmediği için halen BMVD içerisinde yer almıyor. Daha önce 1 Haziran"dan itibaren BMVD çatısı altındaki şirket sayısının genişletileceğinin belirtildiği ancak bunun başlayamayacağı da öğrenildi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...