JİTEM'in varlığıyla ilgili tartışma ise iyice büyüdü. Genelkurmay'ın ardından Jandarma Genel Komutanlığı da mahkemeye gönderdiği cevapta JİTEM'i reddetti. Ancak 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı' adında bir birimin 1987'de kurulduğunu kabul etti. JİTEM adına maaş bordrosu bulunan Abdülkadir Aygan ve diğer itirafçıların Jandarma bünyesinde çeşitli görevlerde çalıştığı kaydedildi. Mahkemeye gönderilen iki sayfalık yazıda söz konusu yapılanmanın nasıl oluşturulduğu, isminin deneme amaçlı olarak nasıl değiştirildiği gibi ayrıntılara da yer verildi. Jandarma içinde bile JİTEM ifadesinin kullanıldığı belirtilirken, "1994'te JİTEM tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır." denildi.
Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan, aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı 'JİTEM' davasına devam edildi. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar katılmadı. Bir önceki duruşmada, Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderdiği 'JİTEM adlı bir birimin olup olmadığının, var ise hangi tarihte kurulduğunun, faaliyetine devam edip etmediğinin, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıklarının' sorularını içeren yazının cevabı mahkemeye ulaştı.
İki sayfalık cevapta, JİTEM adı altında bir birimin bulunmadığı iddia edildi. Ancak 1987 yılında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bünyesinde Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı kurulduğu belirtilerek, özetle şöyle denildi: "1988 yılında terörle mücadelede kendi sorumluluk bölgesindeki istihbarat etkinliğini artırmak ve kadrosunu güçlendirerek istihbarat hizmetlerini daha iyi seviyeye çıkartmak maksadıyla araç ve personel miktarının artırılması, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı isminin Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı olarak değiştirilmesi teklif edilmiştir. Söz konusu teklif deneme mahiyetinde bir süre uygulanmıştır. Nisan 1990 tarihinde uygulamaya son verilmiş, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Tim Komutanlığı olarak teşkilatlanmıştır. Nisan 1990 tarihinde son verilmiş olmasına rağmen, JİTEM isminin bir süre daha bölgede bazı vatandaşlar ile bir kısım devlet görevlileri tarafından kullanılmasının tamamen bilgisizlikten veya kötü niyetli bir kısım çevrelerin yaklaşımından kaynakladığı değerlendirilmektedir. JİTEM tabiri günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da Jandarma dışında bazı kaynaklarca zaman zaman kullanılmıştır. Hatta Jandarma Genel Komutanlığı'nın konuyu bilmeyen bazı alt kademelerinde de benzer ifadeler kullanılması üzerine 1994 yılında JİTEM tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır." Cevapta, sanıklardan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan (Aziz Turan), Mustafa Deniz, Ali Ozansoy, Adil Timurtaş, Recep Tiril (Recep Erkal) ve Fethi Çetin'in Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çeşitli görevlerde çalıştığı kaydedildi. Ayrıca, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Kıdemli Albay Arif Doğan ve emekli Kıdemli Binbaşı Cem Ersever'in hangi tarihlerde nerelerde görev yaptıkları belirtildi.
İddia makamı, sanıklara atfedilen suçların TCK 314. maddesinde belirtilen 'silahlı terör örgütü kurma' eylemine uygun olduğu gerekçesiyle dosyanın 'terör' suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Müdahil avukatlar da İdil cumhuriyet savcısının fezlekesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gönderilen CD içerisinde JİTEM ile ilgili imzalı belgeler, Arif Doğan'ın "JİTEM'i ben kurdum" beyanı, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ayrıntılı beyanlarında JİTEM isimli örgütün kurulmuş olduğunun açıkça ortaya çıktığını savundu. Müdahil avukatlar, "Genelkurmay'ın reddettiği JİTEM'i Jandarma Genel Komutanlığı kaçamaklı kabul etmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı cevabında dosyanın bazı sanıklarının istihbarat elemanı olarak görevli olduklarını da onaylıyor. Bu nedenle mahkemenizin Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı hakkında suç duyurusunda bulunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. Mahkeme sanıklar Hacı Hasan, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Abdülkadir Aygan, Hayrettin Toka ve Fethi Çetin'in dosyalarının "Silahlı terör örgütü kurmak" suçlamasıyla Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...