Bebekler ve çocuklar kabızlık sorunuyla sık sık karşılaşıyor. Annelerin bebeklerine ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü vermeleri, kabızlığa karşı alınacak ilk önlemlerden sadece biri. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Elçin Kızılok, kabızlığın her yaşta görülen bir sindirim sorunu olduğunu belirtti. Bazı bebeklerin anne sütü almalarına rağmen bağırsak yapısındaki sorunlar nedeniyle kabızlık sorunu yaşayabildiğine dikkat çeken Kızılok, tüm annelerin bilmesi gerekenleri sizin için yanıtladı.
Barsak genişliği gibi doğuştan gelen hastalıklar kabızlığa yol açabiliyor. Bu tip sorunlar olduğunda çocukları, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanları takip ediyor.
Ailesel barsak yavaşlığı da önemli olan faktörlerden biridir.
Çocuğun süt içmesi sağlıklı gelişmesi açısından önemlidir. Ancak günde 500 ml yani yarım litreden sonrası zararlı hale geliyor. Bu miktardan fazla süt tüketen çocuklarda demir eksikliğinin yanı sıra kabızlık da görülüyor.
Çocukları kabızlıktan koruyan besinler vardır. Sebze ve meyveler posa açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını beslerken, sebze ve meyve ağırlıklı beslemeleri gerekiyor. Eğer çocuk bu besinleri sevmiyorsa, seveceği hale getirilmeli. Örneğin meyveli yoğurt gibi gıdalarla karıştırarak çocuklara cazip gösterilmeli.
Çocuğun sürekli katı gıda almasına izin verilmemeli. Katı gıdalar kabızlığa yol açabiliyor.
Çocuğun yeterince sıvı tüketmesine dikkat edilmeli.
Psikolojik nedenlerle tuvaletini yapmak istemeyen çocuklar vardır. Bu çocukları, eğer herhangi bir sindirim sorunu yoksa, psikologa götürmek gerekebilir.
VÜCUTTA EMİLEBİLEN STENTLER
Damar daralması tedavisinde kullanılan sentlerde büyük devrim. Artık "stentler" vücutta zamanla eriyebilen, hiçbir yan etkisi olmayan özelliklerde üretilmeye ve uygulanmaya başlandı. Böylece, hasta ve hekim açısından ilerleyen dönemlerde ileri tetkiklerin yapılması daha da kolaylaşacak. Bu çığır açacak yenilik yakında Türkiye'de de uygulanmaya başlanacak.
GENÇLERE 'KALP'TEN ÖNERİLER
Kalp sağlığı konusunda önemli çalışmalara imza atan Türk Kalp Vakfı (TKV), gençler için de harekete geçti. Vakfın Gençlik Kurulu'nca gerçekleştirilen 'Gençlikte Sağlık' konulu konferansta Doç. Dr. Emrah Binak, kolesterol ve kalp hastalıkları konusunda gençlere korunma ipuçları verdi. TKV diyetisyeni Dr. Sumru Özbay da, kalp sağlığında beslenmenin önem taşıdığını belirterek özellikle fast-food yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...