İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Azasi Doç. Dr. Erdem Güven, saç dölülmesinin ortak paydasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Günümüzde milyonlarca inanın muzdarip olduğu konu hakkında bilgiler verdi.
Güven, erkeklerde saç dökülmesinde genetik faktörlerin başrolde olduğunu, kadınlarda ise hormonal değişikliklere bağlı saç dökülmesinin sıklıkla görüldüğünü bildirdi.
Güven, yaptığı yazılı açıklamada, her üç kişiden birini etkileyen ve ciddi bir problem olan saç dökülmesinin, hem kadınların hem erkeklerin müşterek meselesi olduğuna değindi.
Araştırmaların saç nakli yaptıran hastaların yüzde 95'i erkek, yüzde 5'inin kadın olduğunu gösterdiğini aktaran Güven, söz konusu rakamların kadınlarda saç dökülmesinin henüz az yaşandığı anlamına gelmediğini, kadınların saçlarındaki azalma, incelme ve yüksek oranda olmayan dökülmeyi bir meseleye bağlamayıp mevsimsel olarak değerlendirerek doktora başvurmakta geciktiğini belirtti. Güven, saç dökülmesinin genetik faktörlere, hormonlara, mevsimlere, dış etkenlere ve birtakım Sağlık meselelerine bağlı farklılık gösterebileceğine dikkati çekerek, günde 50-100 saç teli dökülmesinin normal, genel manada 100-200'den fazla saç teli dökülmesinin ise sorun anlamına gelebildiğini kaydetti. Saç dökülmesine neden olan birçok faktör arasından "genetik ", "doğum ", "anemi ", "tiroid bezi salgı bozuklukları" ve "stres" gibi faktörlerin ön tasarıya çıktığını anlatan Güven, şöyle devam etti: "Erkeklerde saç dökülmesi yüzde 73 oranında genetik faktörlerden kaynaklanıyor. Kişinin baba, amca, dayı gibi birinci dereceden akrabası olan kişiler de saç dökülmesi var ise bu kayıp kişinin kendisinde de görülebiliyor. Kadınlarda ise bilhassa gebelik müddetinde östrojen hormonu normalden fazla salgılandığı için saçlar gürleşir.
Doğum ertesi ise östrojen miktarı azaldığı için saçlarda dökülmeler başlar. Bu tehlike yaratmayan bir vaziyettir ve saçlar bu sürecin nihayetinde 1-6 ay arasında tekrar büyür. Tiroid bezi hastalıkları hiçbir neden yokken kilo alıp verme, ateş basması veyahut üşüme gibi meselelere sebep olduğu gibi, saç dökülmesine de neden olabiliyor. Stres bir takım durumlarda yaygın saç dökülmesi gibi sorunlar doğurabilir. Stres sebebi ortadan kaldırılırsa, dökülen saçlar yaklaşık bir sene içinde yine çıkar. Kadınların yüzde 18'inde görülen ve tedavi gerektiren demir eksikliği anemisi de saç dökülmesine kapı aralayabilir."
- "Bebek mahsulleri veya organik ürünler kullanmaya özen gösterilmeli"
Güven, kadın ve erkeklerde saç dökülmesinin farklı nedenlere bağlı olarak gelişebildiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Erkeklerde saç dökülmesi denildiğinde genetik etmenler başroldedir. Kadınlarda ise hormonal değişikliklere bağlı saç dökülmesi sıklıkla görülür. Diğer bir önemli nokta ise kadınlarda saç kayıplarının erkelerde olduğu gibi basit teşhis edilememesidir. Ayrıca kadınlarda doğum ertesi ve menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak yoğun saç dökülmesi görülebilir." Saç kremi ve şampuan olarak, bebek mahsulleri veya organik ürünler kullanmaya özen gösterilmesinin saç sağlığı açısından son derece faydalı olduğunu belirten Güven, jöle, saç spreyi gibi saç şekillendiricilerin saçın doğal yapısına etki edeceğinden kullanılmasından kaçınılması ve mümkün olduğu kadar bitkisel boya tercih edilmesi gerektiğini anlattı.
- Argan yağı kullanımı faydalı
Güven, canlı ve sıhhatli saçlara sahip olmak için neler yapılması gerektiğini şöyle özetledi: "Jöle ve sprey gibi saç şekillendiriciler saçın dökülmesini tetikleyen faktörlerdendir. Mümkün olduğu kadar bu mahsulleri kullanırken saç diplerine temas etmemesini sağlayın. Devamlı bone ve kep kullanımı saçlı derinin hava almasını engellediğinden saç dökülmelerine neden olur bu sebeple gün içinde saçın hava alması sağlanmalı veya bunların hava geçirgen olanları kullanılmalıdır. Duş alınan su çok sert ve kireçli ise yumuşatıcı filtre kullanmaya özen gösterilmelidir. Saç diplerindeki kuruluğu önlemek için argan yağı kullanımı faydalı olacaktır."
haberevet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...