Doç. Dr. Tan İnce, tümör hücrelerini laboratuvar ortamında hızlı bir şekilde büyütmeyi başardı. Büyütülen bu hücreler üzerinde ilaçlar test edilecek, bu sayede kanser tedavisi kişiselleşebilecek.
27 yıldır ABD'de çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. İnce (52), halen Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi'nde Disiplinlerarası Kök Hücre Enstitüsü'nde, Kanser Kök Hücre Bölümü ve Kanser Doku Bankası Direktörü olarak çalışıyor. Konuyla ilgili son araştırması saygın bilim dergilerinden Nature Communications'ta yayınlanan Doç. Dr. İnce, "Yapmaya çalıştığımız, boğazı ağrıyan hastalardan nasıl örnek (kültür) alınıyor, en doğru ve etkili olabilecek antibiyotik verilmeye çalışılıyorsa kanser hastalarında da bunu başarabilmek" dedi.
60 YILIN REKORU
Son 15 yıldır kanser hücresinin vücut dışında, laboratuvarda büyütülmesi üzerine çalıştığını belirten Doç. Dr. İnce, şunları anlattı: "60 yıldır bunun üzerine araştırmalar vardı. Ancak sadece binde bir ya da yüzde bir hastada başarılıydı. Ben ve ekibim 26 hastanın yumurtalık tümöründen aldığımız, 1 mm'lik dokudaki hücreler üzerinde çalıştık. 25 hastanın tümör hücrelerini laboratuvarda büyütebildik. Son 60 yılda sadece 50 civarında hastadan yumurtalık tümörü büyütülebilmişti. Yani başarı oranı, yılda birden bile azdı. Bu da standart teknolojiyle bu işin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Biz makalemizden sonra 25 hastadan daha tümör büyüttük. Yani benim laboratuvarım toplamda dünyada son 60 yılda yapılanı tek başına ikiye katladı."
90 MADDELİK İKSİR
Tümör hücrelerinin büyümesi Doç. Dr. İnce'nin geliştirdiği besin sıvısı sayesinde gerçekleşti. Tümör hücrelerinin, aminoasit, yağlar, vitaminler, değişik şekerler ve başka toplam yaklaşık 90 maddeden oluşan 'kokteyl' besin sıvısından büyümeleri için ihtiyaç duydukları besinleri aldıklarını belirten Doç. Dr. İnce, "Yeni besi sıvısı, tümör hücreleri için suni bir hayat iksiri gibi. Şimdi hastaların yüzde 90'ından alacağımız 1 mm'lik tümör parçasından kilolarca tümör yapabiliriz" diye konuştu.
HER TÜMÖRE AYRI BESİN
Yumurtalık dışında akciğer, bağırsak, pankreas, meme, lösemi, prostat kanserleriyle de ön çalışmalar yaptıklarını anlatan Doç. Dr. İnce, "Tüm bu kanserler için ayrı ayrı besin sıvıları geliştirdim" dedi. Çalışmanın kısa vadeli sonucu kişiselleştirilmiş tedaviye olanak vermesi. Hastalardan alınacak tümör hücreleri laboratuvarda önce büyütülecek, sonra da mevcut ilaçlar verilerek hangilerinin gerçekten etkili olduğu saptanacak.
200 İLAÇTAN 4'Ü ETKİLİ OLDU
Böylece hem hastalık en etkili ilaçlarla tedavi edilebilecek hem de hasta gereksiz yere ilaçların pek çok, zor yan etkisiyle karşı karşıya kalmayacak. Doç. Dr. İnce, "Hiç tahmin edilmeyen ilaçların bazı tümör üzerinde etkili olduğu görülüyoruz. Ağır durumda gelen bir mesane kanseri hastasından aldığımız örnekte 200'e yakın kanser ilacı denedik. Bunlardan sadece 4-5'i etkili oldu. Etkili ilaçlardan biri kan kanserlerinde kullanılıyordu ve mesane kanserlerinde kullanılması doktorların hiç aklına gelmezdi bile. Bu besin maddelerinin daha uzun vadedeki etkisi ise yeni ilaçların geliştirilmesi. İlaç firmalarının birkaçı çalışmayla ilgileniyor" diye konuştu.
HEDEF 3 YILDA 10 TÜMÖR
Araştırma ekibi olarak 10 farklı tümör çeşidiyle daha çalışma yapmak istediklerini belirten Doç. Dr. İnce, bunun için 3 yıllık periyotta yaklaşık toplam 6 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Kaynak: Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...