Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak da kullanıldığında nefesi taze ve temiz tutar. İçeriğindeki "Eugenol" maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı oluşturuyor.
17. ve 18.yüzyıl İngiltere'sinde yüksek fiyatı nedeniyle altınla eşdeğer bir bitki olan karanfil, ülkemizde yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Karanfil bitkisinin anavatanı Endonezya olup özellikle Zengibar, Hindistan,Sri Lanka ve Madagaskar'da da yetiştiriliyor.
KARANFİL FAYDALARI NELERDİR?
İçerisinde manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfil bitkisinin bilinen bir çok faydası bulunuyor. Bunlar ise;
-Ülser ve gastrist oluşunu engelleyip sindirim sağlığını koruyor.
-Birçok mikroba karşı antibakteriyel özellik taşıyor.
-Akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve hastalığı kontrol etmede yardımcı oluyor.
-İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri koruyor.
-İnsülin miktarını dengelemede yardımcı oluyor.
-Kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında yararlı oluyor.
-Genlerde mutasyonu önlüyor.
-Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol buluyor. Bu madde de diş, baş ve kas ağrılarında çok etkili oluyor.
-Ağız bakterilerinin gelişmesini önlüyor.
KARANFİL KULLANIM ALANLARI
Karanfil, tatlı, reçel, ev yapımı meyve suları ve kompostolarda baharat olarak kullanılıyor. Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara ekleniyor. Toz haline getirilip ise diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde de kullanılıyor. Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmayı sağlıyor. Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılıyor ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılabiliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...