Yunanistan’da genel grevsiz hafta geçmiyor. Ülkenin iki büyük sendikal kuruluşu memur (ADEDY) ve işçi (GSEE) sendikaları dün yine 24 saatlik greve gitti. Atina ve diğer şehirlerde düzenlenen gösterilerde binlerce çalışan Yorgo Papandreu hükümetinin devlet sektöründe çalışanların ve tüm emeklililerin gelirlerinde yüzde 20’ye varan kısıtlama yapmasının ardından emeklilik ve özel sektörde çalışma şartlarıyla ilgili yeni yasa tasarılarını protesto etti. Grev nedeniyle, tüm devlet daireleri, belediyeler kapalı kaldı. Hastanelerde sadece acil vakalara bakıldı.
Turistler mahsur kaldı
Topluulaşım büyük güçlükler sağlandı. Olimpik Air ve Aegean havayolu şirketlerinin çok sayıda iç seferi iptal edildi. Dış seferler de rötarlı yapıldı. Ülkenin en büyük limanı Pire’de ise bir kez daha büyük kargaşa yaşandı.
Gemi işçileri adalara hareket edecek gemilere bir bölümü yabancı turist olan yolcuların binmesini engellediler. Polisin dün sabahın erken saatlerinde, göstericilerin Pire limanını işgal etmelerini önleme operasyonu sonuç vermedi. Greve gazeteciler de iştirak edince dün radyo ve televizyonlarda haber bültenleri yayınlanmadı. Bugün de gazeteler çıkmayacak. Gazeteci ve televizyoncuların grevi nedeniyle Dünya Kupası maçlarının anlatımı ve yorumu yapılmadı. Maçlar sadece vuvuzela sesleriyle yayımlandı.
Bu arada, devlet sektöründe çalışanların gelirlerinde kısıtlamaya giden Papandreu hükümeti daha önce ‘dokunmayacağız’ dediği özel sektöre de el attı. Özel sektörde çalışanların maaşların üç yıl hiçbir zam yapılmayacağı açıklandı.
En çok turistler etkilendi
Birçok havaalanında uçuşlar yapılamayacağından ve Yunan adalarına feribot seferleri de iptal edildiğinden turistler zor bir gün geçirdi. Liman işçileri de dünkü eyleme katıldığından yine çok sayıda turist Pire’e mahsur kaldı.
Yunanistan’ın milli gelirinin yüzde 20’sini oluşturan turizm sektörü ise çalışanlara tepkili. Sektör, hükümetin feribot seferlerini alternatif yollardan başlatmasını ve grevi kırmayı denemesini istedi.
Ancak hükümetin parlamentodaki oylama öncesinde sendikaları öfkelendirmek istememesi de olası. Avrupa Birliği ve IMF geçtiğimiz aylarda, yüksek bütçe açığını kapatamayan ve uluslararası piyasalardan borçlanmakta zorluk çeken Yunanistan’a 110 milyar avro tutarında bir yardım paketi sunmuştu. Ancak bu yardım karşılığında Yunanistan’dan kemer sıkması, çalışma ve emeklilik düzenlemelerinde reform yapması talep edilmişti.
Bu düzenlemeler çerçevesinde emeklilik maaşlarının azaltılması, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve şirketlerin işçi çıkarmasının kolaylaştırması öngörülüyor.
Çalışanlar protesto amacıyla bir günlük greve giderken Yunanistan parlamentosu da bugünden itibaren bir hafta süreyle bu düzenlemeleri görüşecek.
Sendikalarla gerilim arttı
Daha önce uygulamaya konan kemer sıkma politikaları ve bunlara yenilerinin eklenecek olması nedeniyle, hükümet ile sendikalar arasındaki gerilim doruğa ulaşmış durumda. Sendikalar greve geniş katılım sağlayarak ve mümkün olduğu kadar çok insanı sokağa dökerek iktidardaki Sosyalist Parti milletvekillerinin yasaya karşı oy kullanmasını sağlamaya çalışacak.
Ziraat üçüncü şubesini açıyor
Yurtdışı şubeleşme atağı başlatan Ziraat Bankası Yunanistan’ın Batı Trakya Bölgesi’nde Türklerin yoğun yaşadığı İskeçe’de önümüzdeki aylarda şube açacak.
Yunanistan Merkez Bankası, 2008 sonlarından beri Atina ve Gümülcine’deki şubeleri faaliyet gösteren Ziraat Bankası’na İskeçe’de şube açma izni verdi. İlgili karar geçen cuma günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Edinilen bilgiye göre, Ziraat Bankası’nın İskeçe’de şubesinin faaliyet göstereceği bina hizmete hazır hale getirildi. Şube önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek.(radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...