İngiltere'de bugünkü gazeteler, "Ergenekon" diye adlandırılan soruşturmanın sonucunda mahkemeye sunulan iddianamede 86 kişinin yargılanması talebini haber ve yorumlarla inceledi.
Günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times başyazısında, aralarında işadamları, gazeteciler, emekli subayların da bulunduğu 86 kişinin darbe girişimiyle suçlanmasının, "Türkiye'yi içine alan krizin açık bir göstergesi olduğunu" savundu ve suçlamaları özetledi.
AKP'Yİ ALAŞAĞI ETME ÇABALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Söz konusu davanın Ak Parti'ye yönelik kapatma davasıyla aynı döneme rastladığına da dikkat çekilen başyazıda, "Bu davalar, siyasi müdahaleler olmaksızın kendi mecrasında ilerlemeli. Ancak bundan önce laikler, parlamentoda büyük çoğunluğa sahip Ak Parti iktidarını alaşağı etme yolundaki hatalı çabalarını gözden geçirmeli" ifadesi yer aldı.
AKP'YE ÖVGÜ
Ak Parti'ye yönelik eleştirilerin de sıralandığı başyazıda iktidar partisinin başörtüsünü gündemin çok üst sıralarına koymasının bir hata olduğu savunulurken "ancak parti genel olarak modern çehreli bir İslami politika geliştirme çabaları yüzünden övülmeli" denildi.
SEÇMENİN OYUNUN SONUCUNA KATLANMAK ZORUNDALAR
Ak Parti'nin kırsal kesimdeki yoksulların gelirlerini de arttıran ekonomik politikalarının zaten övgüye değer olduğu belirtilen makalede, "Hükümetin kendisi demokratik hakları tehdit etmedikçe -ki Ak parti etmiyor- seçmenin oyunun sonucun katlanmak zorundalar" görüşü savunuldu.
Türkiye gelişirken her kesimden liderlerin bazı uzlaşma noktaları bulmaları gerektiğine de dikkat çekilen başyazıda, aksi takdirde her iki tarafın da arzuladığı modern ulusun zarar göreceği uyarısına yer verildi.
AB'YE ELEŞTİRİ
Başörtüsü üzerinde sağduyulu bir anlaşmanın iyi bir başlangıç olabileceği belirtilen başyazıda, yaşanan krizlerle ilgili olarak Avrupa Birliği'ne de uyarılar yöneltildi. Krizin aynı zamanda AB'nin Ankara'nın tam üyelik başvurusunu olumlu şekilde ele almaktaki üzücü başarısızlığının da bir göstergesi olduğu belirtilen başyazıda, "eğer AB Türkiye'ye açık şartlar ve takvim verebilseydi generaller de Ak Parti de enerjilerini başörtüsü yerine üyelik sürecine yoğulaştırabilirdi" görüşüne yer verildi.
"Darbe söylemleri, bombalar ve bir avuç patlayıcı AB'nin içinde veya dışında olsun, Türkiye'nin bir yere gitmeyeceğini AB'ye hatırlatmalı" diyen başyazar, "Türkiye'nin AB sürecindeki güçlüklerle mücadele etmek, çok daha büyük bir dikkat ve para gerektiren iyice istikrarsız bir komşuyla uğraşmaktan kolay olacak. Birlik çok daha geç olmadan Ankara ile arasındaki durma noktasına gelmiş ilişkilerini canlandırmalı" dedi.
Gazete haber sayfalarında da gelişmelere geniş biçimde yer verdi.
Guardian gazetesi, mücadelenin Türkiye'nin geleceği üzerinde gerçekleştiğini belirtti ve yargılanması istenenlerin laik kimliklerine dikkat çekti.
"KAOS YARATILACAKTI"
Independent gazetesi ise İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in açıklamalarına ayrıntılı biçimde yer verirken, "Zanlıların askeri bir darbeye yol açacak kaos yaratmayı ve Başbakan Erdoğan'ı iktidardan düşürmeyi planladıkları belirtiliyor" diye yazdı.
"Bu dava hükümetle silahlı kuvvetler ve diğer devlet kurumları tarafından desteklenen laik gruplar arasındaki iktidar mücadelesinin son perdesi olarak görülüyor" diyen Independent, ordunun geçmişte üç darbe yaptığını hatırlattı.