E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Liberation'dan Fransa'ya Türkiye Eleştirisi 

Liberation gazetesi, Fransa’nın adeta Türkiye’nin “düşmanı” haline gelmesini sert dille eleştirirken “Fransa’nın çıkarı, Türkiye’nin avukatlığını yapmaktır” ifadesini kullandı. Gazete, Türkiye için "Evet, Müslüman ancak her şeyden önce laiktir, o kadar laik ki Fransa’da itiraz edilmeyen üniversitede türban kullanmaya izin, bu ilkbaharda görülmemiş bir siyasi kriz yarattı" diye yazdı.

6.06.2008 - 12:34
Liberation dan Fransa ya Türkiye Eleştirisi

Liberation gazetesi, Fransa’nın adeta Türkiye’nin “düşmanı” haline gelmesini sert dille eleştirirken “Fransa’nın çıkarı, Türkiye’nin avukatlığını yapmaktır” ifadesini kullandı. Gazete, Türkiye için "Evet, Müslüman ancak her şeyden önce laiktir, o kadar laik ki Fransa’da itiraz edilmeyen üniversitede türban kullanmaya izin, bu ilkbaharda görülmemiş bir siyasi kriz yarattı" diye yazdı.

Fransız Meclisi’nce Türkiye’nin AB üyeliği için referandum koşulunu içeren anayasa paketine yeşil ışık yakılmasının ardından tartışmalar sürerken, Liberation gazetesi ve Fransa’nın Türkiye politikasını sert dille eleştirdi. Gazete, Fransa’nın adeta Türkiye’nin “düşmanı” hale geldiğini belirterek “Fransa’nın çıkarı, Türkiye’nin avukatlığını yapmaktır” ifadesini kullandı.

Fransız Liberation gazetesinin yazarlarından Bernard Guetta imzasını taşıyan “Türklere neden tokat atılıyor?” başlıklı yorumda Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin tutumu için “Hatalı ya da kör olduğu söylenebilir, ancak hayır. Bu sözcüler, hafif kalır” diye yazdı.

Bu yüzyılın en büyük medyan okumalarından birinin, İslam’ın “intikam arzusu” ile Batı’ya karşı koalisyon oluşturmasının engellenmesi olduğunu belirten gazete, halbuki Türkiye’nin AB’ye katılması ile Avrupa ve Fransa’nın barış yoluyla Amerika’nın Irak’ta savaşla başaramadığını yapabileceğini vurguladı.

"FRANSA BİR DOSTTAN DÜŞMAN YARATTI"
Jacques Chirac’ın cumhurbaşkanlığı döneminde AB üyelikleri için referandum koşulunun getirilmesinin Avrupa Anayasası’nın Fransa’da reddedilmesini engellemediğine vurgu yapılan yorumda “Fransa, bir dosttan bir düşman yarattı” ifadesi kullanıldı.

Fransız Meclisi'nce onaylanan anayasa değişikliği paketinde nüfusu AB’nin toplam nüfusunun yüzde 5’ini aşan aday ülkelerin üyelikleri için referandum yapılması zorunluluğu getirildiğine dikkat çekilen yorumda şöyle denildi:

“Fransa, ismi zikredilmezse de, çok iyi tarif edilen bir ülkeye düşmanlığına anayasada yer vermeye hazırlanıyor. Bu görülmemiş bir şey ve hangi nedenden dolayı? Çünkü Türkiye, ‘Avrupa’da yer almıyor’ mu? Bu, Avrupa’nın Amerika’nın aksine doğal sınırlarının olmadığını, 19. yüzyılında Türkiye’nin Asya’nın değil, ‘Avrupa’nın hasta adamı’ olarak değerlendirildiğini ve Atlantik ittifakına alırken hiç kimsenin bu tür coğrafi argümanlarla can sıkmadığını unutmaktır.

"TÜRKİYE O KADAR LAİK Kİ TÜRBAN NEDENİYLE SİYASİ KRİZ YAŞANDI"
O halde söylenmezse de, Müslüman olduğu için midir? Evet, Müslüman ancak her şeyden önce laiktir, o kadar laik ki Fransa’da itiraz edilmeyen üniversitede türban kullanmaya izin, bu ilk baharda görülmemiş bir siyasi kriz yarattı. O zaman, çünkü bu söyleniyor, Avrupa Parlamentosu’nda en çok üyesi olan ülke haline gelebileceği için midir?”

Avrupa Parlamentosu’nda ulusal değil siyasi grupların bulunduğuna işaret eden Liberation, “Hayır, eğer Fransa o kadar kötü bir imaj veriyorsa ve ayağına ateş ediyorsa bunun nedeni farklıdır” dedi. Fransa’nın, esasen Avrupa’dan korktuğunu, Fransızların çoğunun, Fransa ve Almanya’nın artık tek başları yönetemediği bir Avrupa’da rahat hissetmediğini belirten gazete, Türklere bir tokat atmak yerine federal Avrupa’nın temellerinin yaratılması ve dönemin meydan okumalarına uygun yanıtların verilmesi gereğini vurguladı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Times: Karar İyiye İşaret Değil
New York Times gazetesi, Türkiye’nin en yüksek mahkemesinin aldığı kararı ...
Bush, Ankara Büyükelçiliği'ne Kimi Atayacak?
ABD Başkanı George Bush, ülkesinin Ankara büyükelçiliği görevine kıdemli ...
Türkiye İşe El Atınca Dünya Alkışladı
Dünya basını hâlâ Türkiye'nin kararlı bir şekilde İsrail ve Suriye'yi ...
 
Ve Yarış Başladı
Bir tarafta Vietnam gazisi John McCain... Diğer taraftaysa genç ve karizmatik ...
'ABD Irak'tan 50 Askeri Üs İstedi'
Irak Başbakanı Maliki'nin milletvekillerinden Hasan Sunaid, ABD'nin Irak'ta ...
11 Eylül Sanıkları Hakim Karşısında
ABD'yi hedef alan 11 Eylül saldırılarının en önemli sanıklarından Halid ...
 
ABD'den TÜRBAN Kararına İlk Tepki
ABD Dışişleri Bakanlığı, Anayasa Mahkemesinin aldığı başörtüsü kararının ...
İran'dan PKK'ya Ağır Darbe
İran güvenlik güçlerinin, kuzeybatı sınırından ülkeye geçmek isteyen 40 ...
İsrail ve Suriye İstanbul'da Buluşuyor
İsrail ve Suriye heyetleri, dolaylı barış görüşmeleri için gelecek hafta ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Haber
CEV Şampiyonlar Ligi
Volero
Kocan Kadar Konuş
uzaktan çalışma
Ezgi Mola
Tatbikat
Guus Hiddink
Nursultan Nazarbayev