Özbilgin, Lübnan'daki olayın ülkelerin askeri alanın yanı sıra teknoloji ve bilişim tarafında da güvenlik önlemini artırmaları gerektiğini ortaya koyduğunu ifade ederek, bu tarz saldırılardan ders çıkarılmasının önemini vurguladı.
Teknolojik cihazların üretiminden tedarikine kadar her aşamanın titizlikle ele alınması gerektiğini bildiren Özbilgin, şöyle devam etti:
"Buradan çıkarılacak ders, 'Cep telefonları da patlar mı?' sorusundan ziyade tedarik zincirinin her aşamasında güvenlik kontrollerinin yapılmasının gerekliliği. Tüm tedarik zincirinin güvenliği önemli."
"DENETİM SIKI ŞEKİLDE YAPILMALI"
Siber saldırıların artık hayatın bir parçası olduğunu dile getiren Özbilgin, "Demek ki uzaktan yönetilebilecek cihazlar veya tedarik zinciri kontrol edilmeyen cihazlar sıkıntı olabilir. Yerli ve milli üretilmiş cihazların kullanımının önemi bir kez daha anlaşıldı." değerlendirmesinde bulundu.
Özbilgin, akıllı telefon kullanıcısının telefonun açılıp açılmadığını, bataryasının değiştirilip değiştirilmediğini bilmesi gerektiğine dikkati çekerek, tamper proof (kurcalamaya dayanıklı) kontrollerinin yapılmasının önemine işaret etti.
Teknoloji ürünlerinin güvenliğinin gıda güvenliği kadar önemli olduğunu vurgulayan Özbilgin, şunları kaydetti:
"Kamu otoriteleri özellikle teknoloji ürünlerinde piyasa gözetim denetimini etkin bir şekilde yapmalıdır. Bu saldırı veya diğer riskler gösteriyor ki ürün ve tedarik zinciri güvenliği kamu tarafından hassasiyetle sağlanmalıdır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğünün kuruluş mevzuatında 'Piyasa gözetim denetimi ve ürün güvenliğinden sorumludur.' yazıyor. Bu sorumluluğun ne kadar kritik olduğunu gördük. Akıllı cihazlara bu tarz saldırılar teorik olarak mümkün ama çok zor. Ülkemiz siber güvenlik konusunda ciddi çalışmalar yapıyor, yurt dışından alınan ürünlere yönelik kontroller sağlanıyor."
PATLAMALAR SONUCU ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 12'ye yükseldiği bildirildi.
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, Beyrut'ta yaptığı basın toplantısında, olayla ilgili son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölenlerin sayısının 12'ye çıktığını ve ikisinin çocuk olduğunu, yaralı sayısının ise 2 bin 750 ile 2 bin 800 arasında olduğunu belirten Ebyad, yaralı sayısının tam tespit edilememesinin bazı kişilerin farklı sağlık kurumlarına başvurmasından kaynaklandığını kaydetti.
Ağır yaralı sayısının 300 civarında olduğunu ve yoğun bakımlarda tedavilerinin sürdüğünü aktaran Ebyad, patlamaların ardından hastanelere getirilen yaralılardan 460 kişinin ameliyat edildiğini, bunların çoğunluğunun göz ve yüz bölgelerinden yaralandığını belirtti.
Lübnan Sağlık Bakanı Ebyad, "İsrail gibi düşman bir ülkeden her an bir saldırı bekledikleri" için, sağlık açısından tüm hazırlıkları ve tedarikleri tamamlama yönünde daha önce adımlar attıklarının altını çizdi.
ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLATILMASI
Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.
Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.
İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...