Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un, hükümeti kurma görevini Ulusal Şii İttifakı'ndan Haydar el-Abadi'ye vermesini eleştirerek, "Şu an Irak anayasasının çiğnenmesi hadisesiyle karşı karşıyayız. Bu durum, Musul'un düşmesinden daha az tehlikeli değildir. Irak Federal Mahkemesi'nden meseleyi bir an önce netliğe kavuşturmasını bekliyoruz" dedi.
Maliki, başkent Bağdat'ta, ordu komutanları ve emniyet yetkilileriyle bir araya geldikten sonra basın toplantısı düzenledi. Maliki, komutanlardan ve emniyet yetkililerinden, ülkedeki siyasi tartışmalardan uzak durmalarını isteyerek, "Siyasi konulara girmeyin. Meseleyi halka, siyasilere ve mahkemelere bırakın. Başbakan adayının belirlenmesinde anayasanın çiğnenip çiğnenmediğine Federal Mahkeme karar verecek. Siz görevinizi yerine getirmeye devam edin. Terörizmle savaşta gevşeklik göstermeyin. Çünkü terör, ister Basra'da olsun, ister Kürdistan'da, hiçbir ayrım gözetmiyor" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Masum'un, hükümeti kurma görevini Abadi'ye vermesiyle ülkede yeni bir siyasi kriz yaşandığını savunan Maliki, IŞİD ve uzantısı silahlı grupların, bu durumu istismar edilebileceğine işaret etti. Bu yüzden güvenlik kuvvetlerinin, işlerinin başında olması ve görevlerini hassasiyetle yerine getirmesini isteyen Maliki, şöyle devam etti:
"Bazı kimseler, oluşan bu durumu istismar edip, askeri araçlarla sokak ve caddelerde dolaşıyor. Birçok kişi de hükümet dairelerinin talan edilmesi ve yağmalanması için bunu bir fırsata çevirme çabasında. Askeri ve emniyet yetkililerine şu emri verdim: Fitne ateşini söndürün. Özellikle sıcak olayların yaşandığı bölgelerde güvenlik önlemlerinizi sıklaştırın."
Maliki, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un, hükümeti kurma görevini Haydar Abadi'ye vermesini Federal Mahkeme'ye taşıdıklarını dile getirerek, "Şuan Irak Anayasası'nın çiğnenmesi hadisesiyle karşı karşıyayız. Bu durum, Musul'un düşmesinden daha az tehlikeli değildir. Irak Federal Mahkemesi'nden meseleyi bir an önce netliğe kavuşturmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Abadi'nin destekçisi çok
Kürtler, Sünniler, Şii dini lider Ali Sistani ve Maliki karşıtı Şii gruplar, Abadi'nin başbakanlığına sıcak bakıyor. Abadi'nin, başbakan adayı ilan edilmesine ABD yönetimi de destek veriyor. ABD Başkanı Barack Obama, Abadi’yi arayarak tebrik etmiş ve kendisine en kısa sürede, tüm Iraklıları kapsayan ve herkesi temsil eden yeni kabineyi kurması çağrısında bulunmuştu.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de Maliki'yi başarısız olmakla suçlamıştı. Hagel, Maliki için, "Ülkesini yönetmekte birçok konuda başarısız olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullanmıştı.
Maliki, lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu, 30 Nisan'dan yapılan genel seçimlerde 92 sandalye çıkarmıştı. Maliki, seçim birincisi koalisyonunun lideri olarak hükümeti kurma görevinin kendisine verilmesi gerektiğini savunuyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Ulusal Şii İttifakı'nın adayı, Parlamento Başkan Yardımcısı Haydar el-Abadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi.
Irak Ulusal Şii İttifakı'nın 75 milletvekili var. Parlamentoda 62 vekili olan Kürtler ve 60'ı aşkın sandalyesi olan Sünniler de Abadi'nin başbakanlığına sıcak bakıyor. Diğer grupların da destek vermesi durumunda Abadi'nin hükümeti rahatlıkla kuracağı ifade ediliyor. Abadi'nin, koalisyon hükümetini 30 gün içinde kurması gerekiyor.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...