Davos'daki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında konuşan Merkel, Avrupa Birliği ülkelerine, Almanya'nın teşvik önlemlerine benzer önlemler almaları önerisinde bulundu, tasarruf önlemleri ile büyümenin zıt kutuplar olmadığını belirterek, ''Son iki yılda çok enteresan bir deneyim yaşadık. Harcamaları kestik ve geçen yıl yüzde 3,6 büyüdük'' dedi.
Merkel, Avrupa Birliği ülkelerinin emeklilik yaşı ve eğitim sistemi konusunda birbirlerine yaklaşması gerektiğini ifade etti.
Almanya Başbakanı, ayrıca, ekonomik kriz sonrasında işaretleri görülen korumacılık konusundaki kaygılarını da dile getirdi.
Merkel, avroyu savunmak için gereken her şeyin yapılması kararlılığını yinelerken, ''Avro başarısız olursa, Avrupa başarısız olur. Avroyu savunacağız'' diye konuştu.
-G-20 GENİŞLEMELİ-
G-20 dönem başkanlığını alan Fransa'nın Ekonomi Bakanı Christine Lagarde de Davos'da düzenlediği basın toplantısında, G-20'ye üye ülkelerin, dışarıda kalan yaklaşık 170 ülkeye temsil sağlamak için yollar düşünmesi gerektiğini söyledi.
G-20, gelişmiş, gelişmekte ve yoksul ülkelerinin sesini duyurmada başarısız olduğu eleştirilerine maruz kalıyor.
Lagarde, temsil konusunda, bazı ülkelere sandalye vermenin veya dönüşümlü üyeliğin gündeme getirilebileceği önerisini dile getirdi.
Fransız Bakan, G-20 toplantılarına sadece üye ülkelerin katılmadığını, buna ilaveten beş davetlinin çağrıldığını da ifade etti.
G-20 ülkeleri, Güney Afrika, Kanada, Meksika, ABD, Arjantin, Brezilya, Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Hindistan, Suudi Arabistan, Rusya, Türkiye, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Avustralya ve Avrupa Birliği'nden oluşuyor.
G-20'nin Kasım ayında Seul'de düzenlenen son zirvesinde beş davetli ülke vardı. Bunlar, (Afrika'nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık) NEPAD Başkanı Etiyopya, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Başkanı Vietnam, Afrika Birliği Başkanı Malavi, Dünyanın en büyük 10. ekonomisi İspanya ve 16. büyük ekonomisi Hollanda.
-FİNANSAL İSTİKRAR FONU GENİŞLETİLEBİLİR-
Fransa Ekonomi Bakanı Lagarde, İrlanda'ya yardım için kullanılan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) genişletilmesinin gerekebileceğini de söyledi.
Lagarde, Avrupa Birliği'nin, fonu, ulusal tahvilleri geri almak için de kullanabileceğini ifade etti.
Avrupa ülkelerinin liderleri, borç sorunu yaşayan İspanya ve Portekiz gibi ülkelere yardım edebilmek için EFSF'nin genişletilmesine ihtiyaç duyulabileceğini tartışıyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...